Kevés a pénz a vesebetegek kezelésére

egészségpénztár, dializis, vesebeteg, dialízis | Népszabadság   Népszabadság

A vesebetegek képviselői lapunkhoz eljuttatott leveleikben aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a népjóléti miniszter áprilistól korlátozta az egyik fajta, de a súlyos betegek számára életfontosságú dialízisek számát. Kereszty Éva, a szaktárca helyettes államtitkára szerint nem korlátozásról, hanem arról van szó, hogy meghatározták a maximálisan szükséges és lehetséges kezelési számot. A betegségek súlyosságától függően azonban az orvosok döntenek arról, hogy a négyféle dializálási módszer közül melyiket alkalmazzák a betegeiknél.

A helyettes államtitkár elmondta azt is, hogy az európai országokban 10-50 százalékban alkalmazzák a költségesebb dializálást. A hazai szakorvosok kollégiumával történt megállapodásuk az, hogy az idén az összes kezelés 15 százalékát végzik e módszerrel, s a pénzügyi lehetőségektől függően 20 százalékra bővítik a kört. Megállapodtak arról is, hogy senkinél sem állítható le a már megkezdett drágább kezelés.

Megtudtuk azt is, hogy a dializáló intézmények kétharmada profitorientált, magánkézben van. Egyharmaduk az önkormányzati tulajdonú kórházakhoz tartozik. Az egészségpénztár a tulajdonformától függetlenül, egységesen fizeti a szolgáltatások díját. A helyettes államtitkár szerint a hazai vesebetegek ellátásában az európai országok középmezőnyéhez tartozunk. A pénz hiánya nem veszélyeztetheti a betegek ellátását.

Gerő Gábor, az egészségbiztosítási önkormányzat finanszírozási bizottságának elnöke munkatársunknak elmondta, hogy a biztosító tervei szerint az idén 3500 vesebeteg kezelésére kerül sor. Az e célra elkülönített 7,2 milliárd forintnál 500-600 millióval többre van szükség. Ennek előteremtéséről jelenleg is tárgyalnak a szaktárcával, s reméli, hogy a dializálóállomások tulajdonosai is "vállalnak valamit". A többletforrás azért is indokolt, mert az egészségpénztár 1996 áprilisa óta nem emelte a vesekezelések díját, ez most 16 ezer forint.

| egészségpénztár, dialízis, vesebeteg
2002-07-10 11:38:35
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop