Karanténoldás a laktanyákban

laktanya, gennyes agyhártyagyulladás, karantén, fertőzés | Népszabadság   Népszabadság
Az agyhártyagyulladás-járványnak még nincs vége: tegnap három újabb beteg került kórházba a fertőzés gyanújával. Közülük egy hároméves kisgyermeknél a gyorsteszt megerősítette a feltételezést. Tavaly egyébként 59-en betegedtek meg gennyes agyhártyagyulladásban, s közülük 32-en decemberben. Az ÁNTSZ-nél arra számítanak, hogy a következő egy-két hónapban még lehetnek új megbetegedések. A honvédségnél tíz napja nincs új beteg, ezért ma várhatóan feloldják a karantént a laktanyákban. Megérkezett az országba a megrendelt tízezer adag oltóanyag, és egy-két napon belül megkezdődhet a katonák és az egészségügyi dolgozók oltása.

A honvédségnél tíz napja nem regisztráltak újabb fertőzést, így várhatóan ma hajnalban feloldják a kalocsai és szabadszállási laktanyákban tavaly december végén elrendelt karantént. A bevonuló katonák ezentúl kötelezően megkapják a gennyes agyhártyagyulladás elleni védőoltást.

Az összesített adatok szerint tavaly 59 gennyes agyhártyagyulladásos esetet jelentettek országszerte, s ennek több mint a felét, 32 esetet december 2. és 31. között regisztrálták. A honvédség nyilvántartása szerint a kalocsai laktanyába úgy került be a meningococcus-C baktérium, hogy a kimaradásukat egy táncklubban töltő sorkatonáknak novemberben egy hartai diák - aki december másodikán betegedett meg - átadta a fertőzést. Molnár Ilona országos tiszti főorvos rendkívül bátornak nevezte ezt a következtetést. Mint mondotta: a járvány keletkezésére vonatkozó nyilatkozatok az ÁNTSZ birtokában vannak, ezeket a honvédség nem ismeri.

Az első katonát december 10-én szállították kórházba a gennyes agyhártyagyulladás tüneteivel. Ezután két laktanyában, Kalocsán és Szabadszálláson tízen fertőződtek meg, egy budapesti sorkatona pedig Debrecenben kapta meg a betegséget szabadsága alatt. Az utolsó honvédségi esetet tavaly december 28-án jelentették. Miután a járványos megbetegedések miatt elrendelt karantént, azaz teljes laktanyazárlatot tíz nappal az utolsó megbetegedés után lehet feloldani, számítani lehet arra, hogy ez péntek reggel meg is történik. A karanténban rekedt sorkatonák nyolc nap szabadságot kapnak. A HM tegnapi háttérbeszélgetésén - amelyen részt vett Wachsler Tamás közigazgatási államtitkár és Svéd László orvos vezérőrnagy, egészségügyi csoportfőnök - az is elhangzott, hogy az idén bevonulók már automatikusan megkapják a gennyes agyhártyagyulladás elleni védőoltást. Ugyanitt megismételték, hogy a szülők kérése ellenére a hadsereg nem szándékozik leszerelni a megfertőződött katonákat.

A háttérbeszélgetésen is elismerték a minisztérium és a hadsereg illetékesei, hogy a laktanyák nagyon rossz állapotban vannak, azt azonban határozottan tagadták, hogy ez közvetlen összefüggésbe lenne hozható a járvánnyal. Mint mondották, előfordult ilyen fertőzés a magyarnál sokkal jobb feltételekkel rendelkező hadseregekben, például az amerikaiban is. Elhangzott ígéret arról is, hogy a sajtóban a járvány kapcsán napvilágra került állítólagos hadseregbeli visszaéléseket a zárlat felszámolása után kivizsgálják. Ilyen volt például, hogy a beteg katonákat elöljáróik azzal fenyegették: ha gyengélkedőre jelentkeznek, nem mehetnek eltávozásra.

| laktanya, gennyes agyhártyagyulladás, karantén, fertőzés
2002-07-10 15:18:26
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop