Együtt az egészségügyi csoport

egészségügyi csoport, járvány | Népszabadság   Népszabadság
Tegnap Budapesten megkezdődött az Albániába küldendő magyar katonai egészségügyiek felkészítése. A harmincöt fős magyar csoport a helyszínen a legnagyobb létszámú járványügyi és preventív egészségügyi egység lesz. Tevékenységük helyszíne és indulásuk ideje még nem ismeretes.

A csoport orvos szakértői valamenynyien az Egészségvédelmi Intézetéből kerültek ki, pályázat alapján - tájékoztatta lapunkat Dr. Svéd László orvos vezérőrnagy, a honvéd vezérkar egészségügyi csoportfőnöke. Az orvosok közül többen is teljesítettek szolgálatot a horvátországi Okucaniban állomásozó magyar SFOR-alakulatnál vagy kaptak felkészítést hasonló feladatokra. A logisztikai szakembereket úgy válogatták öszsze, hogy annak tagjai valamennyien több szakmához is értsenek.

A kiképzés során a csoport tagjai olyan praktikus ismereteket sajátítanak el, minta a kiküldetési helyszín katonai földrajza vagy a műholdas telefon használata. Mivel a NATO-nál az albániai egészségügyi műveletek még mindig a tervezés stádiumában vannak, a magyarok leendő telephelye és az indulás időpontja még nem ismeretes. A felkészítést vasárnapig mindenesetre befejezik.

A magyar járványügyi szakemberekélére dr. Kopcsó István orvos alezredest nevezték ki, aki korábban az Egészségvédelmi Intézet járványügyi és mikrobiológiai osztályát vezette, és többek közt az amerikai hadsereg San Antonio-i egészségügyi akadémiáján tökéletesítette szaktudását.

- A feladat óriási szakmai kihívást jelent a számunkra, hiszen először fordul elő, hogy egy ekkora menekültáradatban alkalmazzuk tudásunkat - nyilatkozta a Népszabadságnak Kopcsó alezredes. Hozzátette: az Albániában tevékenykedő NATO-tagállamok közül hazánk lesz a vezető ország a preventív egészségügyben.

| egészségügyi csoport, járvány
2002-07-10 13:41:16
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop