Az európai szint alatt a vér ára

Human, vér, gyár, részvény | Népszabadság   Népszabadság
A Humán Rt. tőzsdei szereplésében hétfőn nem hagyott nyomot a lapunk szombati számában közölt hír, amely szerint az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) felbontotta a Humán Rt.-vel vérplazma szállítására kötött szerződését. Az OVSZ-től kapott alapanyagból készül a Humán termékeinek közel egynegyede, így a változás komoly gondot okozhat a cég működésében.

A vérplazma-szállítási szerződés felbontása a Humán tőzsdei eredményében egyelőre nem mutatkozott meg, tegnap összesen két kötés született a cég papírjaira, a részvény a nyitóárnál ötven forinttal alacsonyabban zárt. A Heti Tőzsde tegnapi számában megjelent információ szerint a két cég azért szakított, mert nem tudtak megegyezni a vérplazma árában. Az OVSZ szakértői arra hivatkoznak, hogy egy kiló friss fagyasztott plazma ára az Európai Unióban 40 ezer forint körül van, ezzel szemben a Humán Rt. számukra legfeljebb 8 ezer forintot fizet. A vérellátó igazát egy minisztériumi rendelettel is alátámasztja, mely kimondja: egyegységnyi - négy deciliter - plazma ára 7300 forint. Az ebből számolt kilónkénti ár még mindig elmarad az európai átlagtól, de jóval magasabb lenne a Humán által fizetett árnál.

A gyógyszercég illetékesei viszont azt mondják, ők azért adnak kevesebb pénzt, mert a készterméket is mélyen az európai átlagár alatt adják tovább, így a magyar kórházak olcsóbban juthatnak hozzá mindazokhoz az anyagokhoz, amelyekre szükségük van. Ha találnak olyan vevőt, aki hajlandó nekik többet fizetni az elkészült gyógyszerekért, oltóanyagokért, ők is többet fizetnek majd az alapanyagért.

Aradi Lajos, a Humán Rt. ügyvezető igazgatója megerősítette információnkat, hogy a cég következő közgyűlését követően nyugdíjba vonul, de hozzátette, ezt a döntést már két éve meghozta, és tudatta a vállalat többi vezetőjével is.

| Humán, vér, gyár, részvény
2002-07-10 13:41:32
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop