Alku az egészségügy modernizálásáról

egészségügy, Világbank, modernizálás, reform | Népszabadság   Népszabadság
Október közepén érkezik hazánkba a Világbank tárgyalódelegációja, és ekkor egyeztetnek többek között arról, mi legyen a további sorsa annak a több milliárd forintos hitelnek, amelyet korábbi pályázatokon az egészségügy modernizációjára szántak. A kialakult helyzetről a parlament egészségügyi bizottsága tegnap kapott tájékoztatást.

Ígérete ellenére nem jelent meg a bizottság ülésén az egészségügyi miniszter. Képviseletében a világbanki programokkal foglalkozó főosztály vezetője adott tájékoztatást a regionális modernizációs program jövőjéről. Mint többször megírtuk, az elnyerhető 18 millió dolláros hitelért öt konzorcium versenyzett, ám a miniszter eredménytelennek nyilvánította a pályázatot. Információink szerint a résztvevők megkapták a szakmai közreműködésükért járó pénzt, de a pályázat miatt létrehozott közhasznú társaságok működési költségeit a tárca már nem fedezi.

A parlamenti bizottság képviselőinek kérdései nyomán tegnap kiderült: még nem veszett el végleg a hitel lehetősége, és a program sem zárult le végérvényesen. Holló Imre, a Világbank budapestiképviseletének munkatársa elmondta: a hitelfelvétel alapjául szolgáló, a Magyar Nemzeti Bankkal kötött szerződést még nem bontották fel. Igaz, módosítani kell majd, ha az új egészségügyi kormányzatnak más céljai vannak vele, és erre a Világbank hajlandó. Erről kezdődnek tárgyalások e hónap közepén, amikor a Világbank illetékese, Armin Fidler és szakértői csapata hazánkba érkezik.

Gógl Árpád miniszter lapunkat úgy tájékoztatta, hogy az eredeti céloktól eltérően a regionális sürgősségi ellátás fejlesztésére szánnák a hitel egy részét.

A bizottság ülésén arról is szavaztak, felállítsanak-e tényfeltáró albizottságot az Országos Egészségbiztosítási Pénztár járulék-nyilvántartási informatikai rendszerének ügyében. A jövőben albizottság kutatja majd, miért nem valósult meg az eddig 2,2 milliárd forintot felemésztő program. Kompromisszumként úgy határoztak, hogy megvárják az Állami Számvevőszék és az egészségbiztosító ez ügyben indított vizsgálatának végét, és a jelentésekre támaszkodva kezdik a munkát, várhatóan jövőre.

| egészségügy, Világbank, modernizálás, reform
2002-07-10 12:22:39
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop