Egyszer kell 11 százalékot fizetni

egészségügyi hozzájárulást, jövedelem, járulék, jövedelem | Népszabadság   Népszabadság
A 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást jövőre csak azon jövedelmek után kell megfizetni, amelyek nem járulékkötelesek - hangzott el kedden a Pénzügyminisztérium sajtótájékoztatóján. A tételesen meghatározott hozzájárulás mértéke viszont havi 2100-ról 3600 forintra emelkedik. Thuma József helyettes államtitkár szerint minden jövedelmi kategóriában csökken a munkáltatók terhelése.

A kormány által a múlt héten elfogadott törvénytervezet értelmében jövőre a munkáltatóknak vagy más kifizetőknek két, egyaránt 11 százalékos egészségügyi befizetést kell teljesíteniük, de nem egymás mellett, hanem vagylagosan. A mai 15-ről 11 százalékra csökken ugyanis az egészségbiztosítási járulék, amelyet a munkajövedelmek után kell a munkáltatónak befizetnie. Ettől különbözik az a szintén 11 százalékos mértékű, de egészségügyi hozzájárulásnak nevezett befizetés, amelyet csak azon jövedelmek után kell leróni, amelyek után járulékot nem fizetnek. Ezek közé tartozik például a szellemi munkáért vagy a találmányért kapott pénz, a 35 százalékos adóval sújtott osztalék és egyes költségtérítések. A cégautók használatából keletkező jövedelem után az erre kivetett adó 25 százalékát kell járulékként fizetni, ami - 44 százalékos adóról lévén szó - éppen 11 százaléknak felel meg.

Az egészségügyi hozzájárulás olyan, az Egészségbiztosítási Alap kasszáját gyarapító adóbefizetés, amelyhez nem kapcsolódik biztosítási jogviszony. Tavalyi bevezetésekor mértékét forintban határozták meg, tehát független a jövedelemtől, és mindenkire kiterjed. Mértéke jelenleg 2100 forint, de a kormány tervei szerint jövőre már havi 3600 forintra emelkedne. Ez a fix összegű egészségügyi hozzájárulás egészülne ki jövőre a jövedelem 11 százalékában meghatározott befizetéssel.A százalékos egészségügyi hozzájárulást azonban nem kell megfizetni akkor, ha a - szintén 11 százalékos - egészségbiztosítási járulékot már lerótták.

A kormány által elfogadott törvénytervezet szerint a munkáltatói nyugdíjjárulék 24-ről 22 százalékra csökkenne. A Munkaerő-piaci Alapnak fizetendő munkaadói járulék négy helyett három százalék lesz a tervek szerint. A nyugdíjas egyéni vállalkozóknak nem kell megfizetniük a 3600 forintos egészségügyi hozzájárulást, és az őket terhelő baleseti járulék 10-ről 5 százalékra csökken.

Thuma József, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy ezeknek a változásoknak az együttes hatásaként minden jövedelemkategóriában csökken a munkáltatók terhelése. A tárca számításai szerint a járulék csökkentése és a hozzájárulás 3600 forintra emelése havi bruttó 21 500 forintos bér esetében semlegesíti egymást. Jövőre azonban ennél várhatóan magasabb, 22 620 forint lesz a minimálbér.

Ami az intézkedések költségvetési kihatását illeti, azokról Thuma a Népszabadság kérdésére azt mondta, hogy a járulékcsökkentésből származó bevételkiesést a hozzájárulás emelése csak részben kompenzálja, így a társadalombiztosítási költségvetésben mintegy százmilliárd forintos lyuk keletkezik. Ezt a pénzt a központi költségvetés téríti meg a tb-nek. A helyettes államtitkár szerint mindezzel együtt sem fogja meghaladni az államháztartás hiánya jövőre a bruttó hazai termék négy százalékát.

| egészségügyi hozzájárulást, jövedelem, járulék
2002-07-10 12:21:01
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop