Digitális karóra méri a vércukrot

vércukor, inzulin, diabétesz | Népszabadság   Népszabadság
Ötmillió amerikai cukorbeteg kénytelen rendszeresen mérni a saját vércukorszintjét. Tűszúrással jutnak néha naponta többször is pár vércsepphez, amelyet a házi készülék elemez. Egy új találmány megszüntetheti ezt a kellemetlen eljárást.

A Gluco Watch nevű készülék digitális karórára emlékeztet. Jelenleg 39 cukorbeteg használja a coloradói egyetem által vezetett kísérletben. A szerkezet a bőrön át méri a vércukorszintet, úgy,hogy elektromos áramadagokat küld a bőrbe a pórusokon keresztül, és így észleli a vércukrot. A szerkezet húsz percenként mér, tizenkét órán keresztül. Gombelemek működtetik. Nemcsak mutatja az eredményt, de hangosan jelzi is, ha azt észleli, hogy a szint túl magas vagy éppen leesett. A karóra viselése fájdalommentes, de néhány beteg bőrét izgatta a készülék, amikor először felvette. A Gluco Watch 300 dollárba kerül majd. A hagyományos vércukormérők száz dollár körüli áron kerülnek forgalomba. A naponta cserélendő szenzorok négy dollárba kerülnek, az egyszer használatos tűk ára napi két dollár. A készülék előnye, hogy az orvos számítógépébe táplálhatja a folyamatosan gyűjtött adatokat, és az így végezhet mélyebb elemzéseket.

Amerikában 16 millió cukorbeteg van, közülük ötmillióan szorulnak gyakori inzulininjekcióra. Májusban hozták nyilvánosságra, hogy kísérleteket folytatnak egy inzulinbelélegeztető készülékkel is. A kis inhalátorral az inzulint a szájbaspriccelhetik. A létfontosságú szer kis felhőként fedi be a nyelvet, a gégét és a szájat, és az inzulin gyorsan jut a véráramba. A másik - már engedélyezett tűhelyettesítő - az inzulinszivattyú, amelyet a beteg csípőjére erősítenek. Egy bőr alá vezetett katéter adagolja a szükséges mennyiségű inzulint.

Az inhalálókészülék klinikai vizsgálatai most folynak. Azt remélik, hogy egy-két éven belül engedélyezi a nagy hatalmú gyógyszerhatóság, az FDA.

| vércukor, inzulin, diabétesz
2002-07-10 14:40:04
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop