Sztrájk lesz a SOTE-n?

egyetem, sztrájk, klinikák igazgatói, oktatási minisztérium | Népszabadság   Népszabadság

Egyelőre elkerülhetetlennek ítéli a július 1-jére hirdetett kétórás figyelmeztető sztrájkot a Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) sztrájkbizottsága. Berki Zoltán, a szakszervezet titkára lapunknak elmondta: az egyetem rektora a legutóbbi, feszültségektől sem mentes egyeztetésen azt javasolta, hogy az egyetemi klinikák igazgatói saját gazdálkodási keretükből emeljék meg 13 százalékkal dolgozóik bérét. Ezt ők nem fogadhatták el. Szerintük a klinikák igazgatói ezt csak úgy tudják megtenni, ha további elbocsátások árán fizetik ki a megemelt béreket. - Jelenleg is 1500 nővérrel és 200 orvossal kevesebb dolgozik a klinikákon, mint ahányra szükség volna - mondja Berki.

Kovács Veronika egyetemi tanársegéd szerint az egészségbiztosító hiába adott 16 százalékkal több pénzt, mert az egészségügyben az infláció hatása hatványozottabb, mint más területeken. Így a biztosító által kifizetett többletet vélhetően energiaköltségekre, laboratóriumi anyagokra, gyógyszerre költik a gazdasági igazgatók.

Az egyetem vezetősége 1999-ben átlagosan 4,3 százalékkal emelte meg a béreket az Oktatási Minisztérium e célra adott keretéből. Az emelést először a júliusi bérekkel fogják kifizetni. Ez munkakörönként 40-2700 forinttal emeli a jelenlegi havi juttatásokat. Berki szerint tovább növelheti az elkeseredettséget az is, hogya napokban a szakszervezet kérésére az oktatási miniszter levélben is megerősítette, hogy az országos intézményekre vonatkozó háromszázalékos létszámleépítés a SOTE intézményeire is vonatkozik. Kóbor András adjunktus, a sztrájkbizottság tagja lapunknak elmondta: a mentők jelezték, hogy a figyelmeztető sztrájk ideje alatt - szolidaritásuk jeléül - a beteget nem szállító járműveik egy perce kék lámpájukat bekapcsolva megállnak majd az utakon.

Cserélik az öreg altató- és röntgengépeket

Eredményesnek ítélte Gógl Árpád miniszter tárcája elmúlt egy évét. Elmondta: az egyetlen megvalósulatlan elképzelés az, hogy az új kormány működésének első évében nem történt előrelépés az egészségügyiek bérezésében. Jelentős eredmény viszont, hogy a kormány most hagyott jóvá 1,7 milliárd forintot bérkonszolidációra, amit az idén ki is fizetnek.

A minisztérium pályázatot készített elő és írt ki többek között a sürgősségi betegellátás, a védőnői szolgálat megerősítésére, az orvostechnikai, illetve azápolási eszközpark fejlesztésére, valamint a 2000. év informatikai problémáinak megoldására.

A pályázati összegből cserélik az altató- és lélegeztetőgépeket, a betegőrző monitorokat, az infúziós pumpákat. Az altatógépek 45 százaléka már 15 évnél öregebb. Ezeket az Európai Unió tagállamaiban tízéves koruk felett nem is szabad üzemeltetni. De ugyanilyen öreg gépparkkal dolgoznak a röntgenorvosok is. Ezek cseréjére mintegy 600 millió forintot ajánlott fel a szaktárca a pályázaton.

| egyetem, sztrájk, klinikák igazgatói, oktatási minisztérium
2002-07-10 14:40:11


data-full-width-responsive="true">