A miniszter nem tud segíteni az orvoskamarának

egészségügy, kamara, miniszter, költségvetés | Népszabadság   Népszabadság
Kevesli a Magyar Orvosi Kamara a költségvetési törvényjavaslatban az egészségügyre szánt összeget. Ezért a szervezet elnöksége közvetlenül a Pénzügyminisztériumhoz fordul igényeivel - jelentette be Kupcsulik Péter, a kamara elnöke azt követően, hogy a köztestület képviselői több mint két és fél órán át tárgyaltak Gógl Árpád egészségügyi miniszterrel. Ha ez nem vezet eredményre, akkor a kamara a parlamenti képviselőkhöz fordul. Ha ott sem találnak megértésre, megkezdik tiltakozó akcióikat.

- Ennek egyik formája lehet, hogy nem továbbítanak az orvosok adatokat gyógyító munkájukról az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak. Végső esetben pedig beszüntetik a gyógyító munkát - mondta Gyenes Géza, a testület főtitkára. A tiltakozó akciók megkezdését az év elején több megyei tagszervezet is javasolta az elnökségnek.Kupcsulik Péter szerint csak az orvosi bérek rendezéséhez a jövő évben plusz 70 milliárd forint kellene. De az is megkerülhetetlen, hogy beépítsék a betegellátás költségeibe az orvosi műszerek, eszközök pótlására költhető pénzt. Ehhez további több tízmilliárd forint szükséges. - Az egészségügyi miniszterrel péntek délelőtt folytatott megbeszélésen a kamara számára kiderült: Gógl Árpád tisztában van a problémákkal, de nincsenek eszközei a megoldásukra - állította Kupcsulik.

Gógl Árpádnak nem volt kifogása az ellen, hogy a kamara a pénzügyi tárcához forduljon. Mint azt elmondta: a miniszter mozgásterét a kormányon belül politikai szabályok kötik. A költségvetés készítői az egészségügyre a nemzeti jövedelemből alig több mint négy százalékot szánnak, azaz annyit, amennyi a költségvetés hiánya.

| egészségügy, kamara, miniszter, költségvetés
2002-07-10 14:40:19
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop