Hónapokig kell várni a közgyógyellátási igazolványra

közgyógyellátás, közgyógyellátási igazolvány, biztosító | Népszabadság   Népszabadság

A rászorulóknak nemegyszer több hónapot kell várniuk, míg hozzájuthatnak a számukra ingyenorvosságot biztosító végleges közgyógyellátási igazolványhoz. A népjóléti tárca főosztályvezetője érthetetlennek minősíti, hogy addig havonta kell igazolniuk jogosultságukat. Másfelől a közgyógyellátás anomáliáit jelzi az is, hogy a lakosságnak csupán öt százaléka részesül a teljes gyógyszertámogatási keret mintegy 20 százalékában. A nemzetközi gyógyszergyártók ezért is szorgalmazzák a közgyógyellátás felülvizsgálatát.

Évek óta bírálatok kereszttüzében áll az elsősorban szociális feladatokat ellátni hivatott közgyógyellátási rendszer, amely a gyógyszergyártó cégek képviselőinek megfogalmazása szerint a viták ellenére is őrzi privilegizált helyzetét. Közgyógyellátásra 1996-ban 15,737 milliárd forintot, vagyis a csaknem 85 milliárdos gyógyszertámogatási keret 18,7 százalékának megfelelő összeget fordítottak.

A lakosság öt százaléka részesült a térítésmentes ellátást biztosító közgyógyellátásban; az adatok szerint a közgyógyellátottak négyszer annyi gyógyszert fogyasztanak, mint az átlagos járulékfizetők. Információink szerint nemcsak a forgalmazóknak vannak gondjaik a közgyógyellátással.

Betegektől úgy értesültünk, hogy az arra rászoruló polgároknak számos önkormányzatnál több hónapot kell várniuk, míg hozzájuthatnak közgyógyellátási igazolványukhoz. Kérdésünkre ezt megerősítette Hornyák István, a fővárosi VIII. kerületi önkormányzat szociális irodájának munkatársa is, aki elmondta: esetenként valóban két-három hónap is eltelik, míg a polgár hozzájuthat a végleges igazolványhoz. Visszásságok a közgyógyellátásban

Hónapokig várnak igazolványra a rászorulók

Ennek szerinte az az oka, hogy az okmányok alapjául szolgáló sorszámozott kartonokat az önkormányzatnak az illetékes egészségbiztosítási pénztárhoz kell eljuttatnia, s onnan csak hosszabb idő múlva kerül hozzájuk vissza.

Forgó Györgyné, a Népjóléti Minisztérium lakossági kapcsolatok főosztályának vezetője érthetetlennek minősíti ezt a gyakorlatot. A szociális törvény értelmében az igazolványt a jogosult lakóhelye szerint illetékes jegyző állítja ki, és csupán évente ellenőrzi a papíros kiállításának jogosságát. Hornyák István ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a rászorulók a végleges igazolvány kézhezvételéig ideiglenes okmányt kapnak, amit a patikákban ugyanúgy felhasználhatnak. Az ideiglenes igazolványon a hatóság havonta igazolja a jogosultságot - mondta a szociális iroda munkatársa, aki elismeri, hogy mindez megterhelő a nyugdíjas, nehezen közlekedő betegeknek.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint 1995-ben és 1996-ban folyamatosan emelkedett azok száma, akik alanyi jogon juthatnak hozzá a közgyógyigazolványhoz. Alanyi jogon a bentlakásos gyermek- és ifjúságvédelmi intézmények lakói, a rendszeres szociális segélyben részesülők, a pénzellátásban részesülő hadi- és nemzeti gondozottak, a sorkatonai családi segélyt kapók, a rokkantsági járadékban és nyugellátásban részesülők, illetve eltartójuk kaphatnak.

A normatív alapon járó ellátáshoz azok juthatnak, akiknek a havi gyógyszerköltsége meghaladja az öregségi nyugdíj legkisebb összegének - ez pillanatnyilag 11500 forint - tíz százalékát, és családjukban az egy főre eső jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegét, egyedülálló esetében a 150 százalékát. Leginkább a méltányossági alapon adható közgyógyellátási igazolványok száma csökkent: az 1995 első negyedévi csaknem 230 ezer helyett az idén augusztusban már csak 145 ezren kaptak a települési önkormányzatoktól közgyógyellátást azért, mert gyógyszerköltségeik veszélyeztették volna létfenntartásukat.

A Nemzetközi Gyógyszergyártók Egyesülete kifogásolja, hogy a közgyógyellátási listán ma szabadon reklámozható, ártámogatásban nem részesülő, vény nélkül kapható szerek is szerepelnek. Így a lakosság 95 százalékának teljes áron, a polgárok öt százalékának viszont térítésmentesen állnak rendelkezésére ezek a szerek. Szutrély Katalin, az egyesület vezetője úgy fogalmaz: az egészségbiztosító szűk gyógyszertámogatási keretének nem szociálpolitikai célokat kell szolgálnia, erre az állami költségvetésben kellene pénzt biztosítani.

| közgyógyellátás, közgyógyellátási igazolvány, biztosító
2002-07-10 10:58:41
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop