Nem kezelték, mégis kapott Depridolt

Depridol, Funk Sándor, rendőrség | Népszabadság   Népszabadság

A rendőrség adatai szerint dr. Funk Sándor, a budapesti Nyírő Gyula Kórház addiktológus főorvosa több drogbetegének lényegesen kevesebb Depridol tablettát adott, mint amennyi a kezeléséhez szükséges lett volna - mondta Berta Attila dandártábornok a BRFK csütörtöki sajtótájékoztatóján. A főkapitány cáfolta, hogy nyomozói válogatás nélkül lefoglalták volna az addiktológián kezelt betegek kartonjait.

Berta Attila dandártábornok, Budapest rendőrfőkapitánya csütörtökön sajtótájékoztatón ismertette annak a kábítószeres bűnügynek a részleteit, amelyben gyanúsítottként hallgatták ki dr. Funk Sándor főorvost, a Nyírő Gyula Kórház addiktológusát. Elmondta: egy újpesti heroinkereskedő ellen indított nyomozás során tanúként kihallgatott P. Attila elmondta, hogy a nála megtalált Depridol tablettákat Funk doktortól vásárolta. Később - az ugyancsak a főorvos által kezelt - M. Gabriella barátja a nyomozás eddigi adatai szerint 30 ezer forintot adott át a főorvosnak, hogy "barátnője megkapja a szükséges mennyiségű" orvosságot.

Berta Attila cáfolta azokat a híreket, amelyek dr. Funk Sándor sajtónyilatkozatára hivatkozva azt közölték, hogy a rendőrség válogatás nélkül lefoglalta az osztályon kezelt betegek kartonjait. "A főorvos úr irodájában tartott házkutatás során egy szekrény tetején találtunk egy kartondobozt, amiből 27 szabálytalanul tárolt karton került elő. A rendőrök csupán azokat vitték el." Berta szerint, voltak olyan betegek, akik a rendőrségi kihallgatásukon elmondták: lényegesen kevesebb Depridol tablettát kaptak a kezeléshez, mint amennyit részükre a kartonjukon kiírtak. Találtak olyan személyeket is, akiket már hónapok óta nem kezeltek, mégis kiírták részükre a Depridolt. Sőt, egy fiatalember hivatalosan még azután is kapta a tablettákat, hogy elhunyt és eltemették. A rendőrség jegyzőkönyvbe vett ugyanakkor több olyan vallomást is, melyekben a tanúk határozottan kijelentették, a főorvos egyszer sem kért, és nem fogadott el pénzt a gyógyszerekért. Voltak azonban akik azt állították, a főorvos kevesebb tablettát írt ki nekik, mint amennyire szükségük lett volna, és fizetniük kellett az előírt mennyiség feletti tablettákért.

Berta leszögezte: a rendőrség a terhelő és a mentő tanúkat egyaránt felkutatja és kihallgatja a nyomozás még hátralévő időszakában.

Az adatvédelmi biztos Funk Sándor őrizetbe vételét követően levélben kért magyarázatot Budapest rendőrfőkapitányától a történtekre. Berta tábornok a Népszabadság kérdésére elmondta: a kérdések arra vonatkoztak, hogy a BRFK mely törvényhelyek alapján járt el az ügyben. Mint mondta: a választ rövidesen elküldi Majtényi Lászlónak.

| Depridol, Funk Sándor, rendőrség
2002-07-10 10:59:28
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop