10,8 százalékkal drágább gyógyszerek

gyógyszer, ár | Népszabadság   Népszabadság

Januártól a betegek az ideinél átlagosan 10,8 százalékkal fizetnek majd többet az egészségbiztosító által támogatott gyógyszerekért - hangzott el kedden a Népjóléti Minisztériumban. Nem, vagy ennél kevésbé emelkednek egyes népbetegségek, például a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére szolgáló szerek árai. Jövőre mintegy 1300 - eddig javarészt nulla százalékkal támogatott vagy kórházi forgalomban lévő - készítményt szabad áron értékesítenek a termelők.

Hathetes ártárgyalást követően az első számítások alapján 1998-ban mintegy 2500 gyógyszernek a betegek által fizetett térítési díja átlagosan 10,8 százalékkal emelkedik. A gyógyszereken lévő támogatás mértéke 6,8 százalékkal nő. Hét készítmény - közöttük mással is helyettesíthető csecsemőtápszerek és néhány vérnyomáscsökkentő - áráról a tárca és az egészségbiztosító szakértőiből álló bizottságnak nem sikerült megállapodnia a gyártókkal, összességében teljesül a kormányzati szándék, és jövőre a gyógyszerárak emelkedése nem haladja meg a prognosztizált inflációt.

A hét készítmény esetében - várhatóan december elején - a bizottság által elfogadott árat hirdetik majd ki. Ha azonban a termelők ennél magasabb árat akarnak érvényesíteni, az árkülönbözetet a betegekre terhelik. Sem az egészségbiztosító, sem a népjóléti tárca szakértői nem tudnak arról, hogy a gyártók a megállapodás sikertelensége miatt kivonnák valamely terméküket a magyar piacról.

Kökény Mihály népjóléti miniszter a Népszabadság kérdéseire válaszolva elmondta: a kormányzat szándéka az volt, hogy a népbetegségek gyógyítására szolgáló orvosságok ára lehetőleg ne emelkedjen. Az elképzelést sikerült a gyártókkal szemben érvényesíteni, így nem, vagy az átlagnál kevésbé emelkednek jövőre például a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukor- vagy a mozgásszervi betegségek kezelését szolgáló szerek árai.

Jogszabályváltozás miatt a gyártóknak lehetőségük van arra, hogy termékeiket kivonják a tb-támogatási körből. Így jövőre 1288 - eddig javarészt nulla százalékkal támogatott - gyógyszer szabadáras lesz. Ez a szakértők szerint a betegeket alig érinti, leginkább ugyanis a választékot bővítő vagy egyébként is csak kórházi forgalomban lévő készítményekről van szó. Jövőre nem változik a gyógyszerek támogatási rendszere - marad a 100, 90, 70, 50, 0 százalékos és fixáras támogatás -, ám az első fél évben a közgyógyellátási rendszerrel együtt ezt is felülvizsgálják. Pillanatnyilag még folyamatban van a gyógyászati segédeszközök ártárgyalása; a szaktárca szeretné, hogy a betegeknek jövőre legyen módjuk a segédeszközök kölcsönzésére is.

A Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségétől származó információink szerint az, hogy több, vénymentesen kapható termék szabadáras lesz, nem jelent a gyártóknak korlátlan szabadságot. A piaci verseny ugyanis korlátozza az áremeléseket: elképzelhető, hogy lesznek olyan termékek, amelyekért nem kell majd többet fizetni. Megtudtuk: hazánkhoz hasonlóan az Európai Unió legtöbb országában a vénymentesen kapható termékeket szabadon lehet reklámozni, és áraik sem kötöttek.

| gyógyszer, ár
2002-07-10 11:02:06
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop