Erőszakos részegek a belosztályon

kórház, belgyógyászat | Népszabadság   Népszabadság

Pécsett nemrégiben megszűnt a detoxikálóállomás. Azóta a mentők az ügyeletes belgyógyászati osztályokra szállítják az ittas embereket, s emiatt az ilyen osztályokon gyakorta áldatlan állapotok uralkodnak. Mivel a pécsi közgyűlés nem változtatta meg a kijózanító bezárásáról hozott határozatát, a közigazgatási hivatal a bírósághoz fordult jogorvoslatért.

A pécsi közgyűlés még a nyár elején úgy határozott, hogy bezárja a város szélén lévő kijózanítóállomást. A kijózanító mindig drága intézménynek számított, hiszen a naponta beszállított 2-3 részeg összesen 27 embernek adott munkát.

Ráadásul a kijózanítás költségeinek jelentős része az önkormányzatot terhelte, hiszen az egészségbiztosítás a részegek járóbeteg-gondozására nem nyújt fedezetet. (El lehet számolni a részegek sérüléseinek kezelését, de a velük való küszködés és a méregtelenítés költségeit nem fizeti az egészségbiztosítás; a pénz behajtása általában nem járt sikerrel.)

Az is a kijózanító bezárására ösztönözte a pécsi városatyákat, hogy nem sikerült megegyezniük a megyével a költségek megosztásáról, holott a kijózanítóba szállított részegek harmada Pécsen kívülről érkezett kezelésre.

Amióta a közgyűlés határozata értelmében bezárt a pécsi kijózanító, azóta a mentők a város éppen ügyeletes belgyógyászati osztályára viszik a részegeket. Ennek következtében a Pécsi Orvostudományi Egyetem, a megyei kórház és a honvédkórház érintett osztályai gyakran szenvednek az áldatlan állapotok miatt. Mint az egyetem 1. számú belgyógyászati klinikájának vezetője, dr. Mozsik Gyula elmondta, a részegek összepiszkítják az épületet, hangoskodnak, inzultálják a betegeket, az ápolónőket és az orvosokat. Az is előfordult, hogy az egyik fekvőkocsin várakozó idős asszonyra egy részeg ráfeküdt, és megpróbált vele erőszakoskodni - az ápolók még idejében leszedték a betegről a támadót.

Dr. Révész Máriától, Pécs alpolgármesterétől megtudtuk: a kijózanító bezárása előtt és után számos egyeztetést tartott a város a fent említett egészségügyi intézményekkel, ám továbbra sem látszik a megoldás. Az egészségügyi szakma véleménye, hogy valamelyik pécsi kórházban vagy klinikán létre kellene hozni egy toxikológiai osztályt, amelynek külön kórterme és szakszemélyzete lenne a részegek ellátására. Ám ennek az osztálynak a felállítását egyik intézmény sem vállalja.

A történethez hozzátartozik: a kijózanító bezárásáról szóló határozatot a Baranya Megyei Közigazgatási Hivatal jogsértőnek találta. Dr. Czoboly István, a hivatal főosztályvezetője szerint a kijózanító működtetése városi feladat, így azt nem szüntetheti meg az önkormányzat. Mivel a pécsi közgyűlés nem változtatta meg döntését, a közigazgatási hivatal a városi bírósághoz fordult jogorvoslatért.

| kórház, belgyógyászat
2002-07-10 11:02:42
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop