Júliustól új árak a patikákban

gyógyszer, támogatás | Népszabadság   Népszabadság
További politikai döntésekre van szükség ahhoz, hogy tartható legyen a 123 milliárdos gyógyszerár-támogatási keret - állította Mikó Tivadar, az OEP főigazgatója szerdán az Egészségügyi Minisztériumban a gyógyszerártárgyalásokat értékelő tájékoztatón. Gógl Árpád szerint az egészségbiztosító által támogatott gyógyszerek kétharmadát változatlan áron, illetve olcsóbban juthatnak a betegek.

- Néhány esettől eltekintve teljesültek az április kormányhatározat elvei a napokban lezajlott gyógyszerártárgyalásokon - közölte Gógl Árpád miniszter. Ezen elvek szerint a biztosító azonos hatóanyagú szerek közül az egységnyi hatóanyagra vonatkozó legolcsóbb termelői árhoz adott támogatást. Kivételt csak három, többmilliárdos forgalmú hatóanyag esetében tett az ártárgyaló bizottság. Ezekben az esetekben a betegellátás érdekében elfogadták a gyártó ajánlatát. A miniszter szerint a betegek kiadásai 10-12 százalékkal növekednek. Összesen 2512 készítmény áráról állapodtak meg.

A társadalombiztosítási támogatást élvező gyógyszerek kétharmada változatlan áron, illetve olcsóbban vásárolható meg a patikában. A termelők 147 gyógyszer esetében engedtek áraikból, 838-nál tíz százaléknál kisebb - többnyire háromszázalékos - mértékben emelkedett az ár. 348 készítménnyel bővült a választható szerek köre, áruk a velük azonos hatású szerekhez képest átlagosan 20 százalékkal kisebb.Kérdésre válaszolva Szabó Sándor miniszteri biztos elmondta: az eddig támogatott medicinák közül 60 készítmény árához a biztosító a jövőben nem ad támogatást, így ezekért a gyártók által megszabott összeget kell megfizetni a patikában. Továbbra is 70 százalékot térít az OEP az antibiotikumok árából. Kilencvenről hetven százalékra csökken egyes inzulinpótló, fekélyre és vérnyomásra ható szerek támogatása

- További kormányzati döntésekre van szükség ahhoz, hogy ebben az évben 123 milliárd forintnál ne kelljen többet kifizetnie az egészségbiztosítónak a medicinák támogatására - feleltea Népszabadság kérdésére Mikó Tivadar, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója. Szerinte mindössze öt-öt és fél milliárd forinttal növekedhet a betegek gyógyszerköltsége július 1-je után. Mikó Tivadar elmondta: már előkészítették azt a jogszabályjavaslatukat, amely az orvosok számára egyéni gyógyszerkeretet szab meg. Az orvosok havonta, előre meghatározott összeg mértékéig írhatnának fel tb-támogatással gyógyszert a betegeiknek. Az OEP néhány hónap próbaidő után a takarékos gyógyítókat jutalmazná, és büntetné azokat, akik a keretet túllépik.

| gyógyszer, támogatás
2002-07-10 13:49:22


data-full-width-responsive="true">