Kórházi hiányok és remények

kórház, dolgozók, bér | Népszabadság   Népszabadság
A Pest megyei kórházak még most sem tudják, honnan lesz fedezet a béremelésekre, ennek ellenére nagyrészt kialakultak már a bérfejlesztési tervek. Az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete az elkövetkező három hónapra átlagosan 10-10 százalékot, áprilistól pedig 16 százalékos fizetésemelést tervez, ez azonban a kórházi körkérdés alapján megoldhatatlannak bizonyul.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ígérete alapján Bor Pál, az (EDDSZ) Pest megyei vezetője januártól tízszázalékos, míg áprilistól tizenhat százalékos béremelésre számít. Ennek mértéke természetesen kórházanként változó.

A szakszervezeti vezető szerint három-négy intézményben várhatóan nem is lesz béremelés, míg a többi helyen öt és tizenhárom százalékkal juthatnak több bérhez a dolgozók.

- A szakszervezet nyomon követi majd, hogy az OEP-től kapott juttatások biztosan a dolgozók bérét növelik-e - mondta Bor Pál.

Cegléden a napokban hoznak végleges döntést a bérekről, de az elképzelések szerint 13,4 százalékkal emelkednek majd a kórházi fizetések. Kárteszi Márta, a ceglédi Toldy Ferenc Kórház főigazgató-helyettese elmondta, hogy miután a februári fizetésekre az ígért tíz százalék helyett is mindössze 7,5 százalékos bérfejlesztés fedezete érkezett az OEP-től, igazán csak reménykedhetnek abban, hogy a jövőben legalább a tízszázalékos támogatás megérkezik a számlájukra.

A váci Jávorszky Ödön Kórházban egyelőre nem lesznek fizetésemelések, miután a beérkezett támogatás még az öt százalékot sem éri el. Tóth János, az intézet főigazgatója azonban reméli, hogy minél előbb lehetőségük lesz magasabb fizetéseket adni dolgozóiknak. Bértárgyalások legközelebb márciusban lesznek, és a főigazgató tervei szerint áprilistól tizennégy százalékkal nőnének majd a fizetések.

Nagykőrösön még szintén nem látják számlájukon az esetleges bérfejlesztések fedezetét. Ugyan még folynak a tárgyalások, azonban Elek Attila, a Nagykőrősi rendelőintézet vezetője szerint legfeljebb márciustól, de legkésőbb áprilistól lesz magasabb alkalmazottaik fizetése.

Kistarcsán a kötelező béremeléseken túl nem tervezik, hogy tovább növelik a kórházi dolgozók bérét. A Flór Ferenc Kórház gazdasági igazgatója, Nagy Árpád úgy gondolja, nincs meg a bérfejlesztések fedezete. Az igazgató szerint ha esetleg az OEP ígéretét valóban teljesíti, a likviditási gondokkal küzdő intézmény alkalmazottai akkor is legfeljebb mozgóbérként kaphatják meg a magasabb fizetést, teljesítményük alapján.

A Szent Rókus Kórház tavaly év végén - az országban példátlanul - huszonnégy százalékkal már növelte dolgozói fizetését. Erre akkor a megnövekedett betegforgalom és a szolgáltatások színvonalának emelkedése miatt volt a kórháznak lehetősége. A korábbi remények ellenére, miszerint további tizenhárom százalékkal növelnék a fizetéseket, a kórház most úgy döntött, hogy áprilisig vár.

| kórház, dolgozók, bér
2002-07-10 13:15:38
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop