Törvényjavaslat a nem dohányzókért

dohányzás, jegybank, törvényjavaslat | Népszabadság   Népszabadság
A 18 éven aluliak nem vásárolhatnának dohányárut, a kijelölt helyeken sem cigarettázhatnának - ezt mondja ki a nem dohányzók védelméről szóló törvényjavaslat, melyet csütörtökön kezdett tárgyalni az Országgyűlés. A MIÉP kivételével a pártok támogatják a jegybank 1997-es tevékenységéről szóló beszámoló elfogadását.

Gógl Árpád egészségügyi miniszter expozéjában elmondta: Magyarországon minden hét halálesetből egy ok-okozati összefüggésben áll a dohányzással, ezer tonna dohánytermék tehát ezer ember halálát jelentheti. A javaslat a passzív dohányzás ártalmainak visszaszorítása mellett a serdülők dohányzásra való rászokását kívánja megakadályozni. A mai serdülők 16 éves koruk körül válnak a dohányzás rabjaivá. A törvény elfogadása után a 18 éven aluliak nem vásárolhatnának dohányárut,a kijelölt helyeken sem cigarettázhatnának. Tilos lenne a dohányzás az egészségügyi és oktatási intézmények azon helyein, ahol betegek, illetve diákok megfordulnak.

Valamennyi párt egyetértett a nem dohányzók védelméről szóló törvényt szükségességével, az SZDSZ azonban jelezte: a javaslatot csak módosításokkal tudják támogatni. Kormánypárti és ellenzéki képviselők egyaránt hiányolták a "reklámok elleni frontális támadást".

Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszámolt a jegybank 1997. évi tevékenységéről. Ennek kapcsán szólt arról, hogy kialakult a szigorú és korszerű ellenőrzés gyakorlata. A "múlt hagyatékát elemezve" az MNB vezetője kijelentette, hogy egyetért azokkal a véleményekkel, amelyek szerint a jegybank tevékenységétől idegen a kereskedelmi banki érdekeltségek működtetése. Elmondta, hogy 1996 és 1997 folyamán három érdekeltségetmár felszámoltak, a negyediktől, azaz a bécsi leánybanktól pedig rövidesen megszabadulnak. A bécsi CW-Bank várható veszteségei miatt 290 millió dollár céltartalékot képzett. Közölte azt is: ugyan már korábban leváltották a bécsi leánybank teljes vezetőségét, a Pénzügyminisztériummal és az MNB felügyelőbizottságával további vizsgálatokat folytatnak, amelyek eredményeként felelősségre vonások is várhatók. Hozzászólásában Járai Zsigmond pénzügyminiszter kitért az ellenőrzés erősítésének szándékára is. Ebbe a körbe sorolta a felügyelőbizottság felhatalmazását önálló vizsgálatok lefolytatására, illetve második önálló nemzetközi könyvvizsgáló társaság megbízására az fb által. Csúcs László (FKGP) véleménye szerint a jelenlegi ellenőrzési rendszer fejlesztése elégséges, ugyanakkor a jegybanktörvény módosítása során meg kell határozni, hogy az MNB éves beszámolói milyen tárgykörrel egészüljenek ki.

| dohányzás, jegybank, törvényjavaslat
2002-07-10 13:15:50

Web Design & Development Prowebshop