Mentőorvos a terepjárón

mentő, katonaság, mentÅ‘ | Népszabadság   Népszabadság
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tegnap kritikus helyzet alakult ki Ibrány térségében. A várost és a környező településeket - Bujt, Paszabot, Gávavencsellőt, Nagytanyát és Tiszarádot - teljesen elzárta a hó a külvilágtól. A honvédség lánctalpas harci járművekkel és speciális teherautókkal biztosította a mentők és az orvosok személyautói előtt az utat. Tegnap Bujból egy szülő nőt honvédségi járművel szállítottak a nyíregyházi kórházba. Tegnap egy lánctalpas harci jármű és egy 16 tonnás műhelykocsi indult Kemecse körzetébe, hogy segítsen a bajba jutott embereken. Velük tartott lapunk debreceni tudósítója is.

Nagy István alezredes, a nyíregyházi, 61-es számú Vay Ádám Logisztikai Ezred megbízott parancsnoka elindulásunk előtt azt mondja: csütörtök hajnali 3 órától vesz részt a katonaság az életmentésben. Az első riasztást követően hatvanegy sorkatona indult a Nagycserkesz és Nyíregyháza közötti, 36-os úthoz, ahol elakadt kamionok miatt több száz autó várakozott a hóban. Nyolc speciális gépjármű 12 óra alatt tudta szabaddá tenni az utat, így segítve a bajba jutottakon. A kocsikban ülők közül egy inzulin nélkül útnak indult cukorbeteget és egy kilenc hónapos kiszáradt kisbabát szállítottak katonai járművel a nyíregyházi kórházba. ANyíregyházához tartozó Ferenctanyáról csütörtök este egy 83 éves, combnyaktöréses nőt mentettek ki házából a katonák, akik a mentősökkel közösen, a derékig érő hóban három kilométeren keresztül hordágyon szállították a közúton várakozó mentőhöz a beteget.

A katonaság, a rendőrség, a mentők és a közútkezelők állandó kapcsolatot tartva próbálták menteni a bajba jutott embereket. Egy tiszarádi vesebeteg férfi életveszélyben van, ezért azonnal meg kell próbálni kimenteni az elzárt faluból. Két lánctalpas harci jármű és egy platós terepjáró indul el Nyíregyházáról a 25 kilométerre található falu felé. Épphogy bemelegedtek a motorok, amikor Bertli József őrnagy, a konvoj vezetője újabb parancsot kap: a két lánctalpas nem jöhet, átvezénylik őket Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe, az ott kialakult válságos helyzet miatt. A terepjáró mellé egy 16 tonnás műhelykocsit kapunk. Így indulunk útnak. Kemecse előtt elakadunk. Az autóúton másfél méteres a hótorlasz. Az előttünk havat toló traktor többször elakad. Így a honvédségi járművek sem tudnak tovább haladni. Telnek az órák, lassan besötétedik, óránként száz kilométeres sebességgel hordja a szél a havat keresztbe az úton. Kemecse előtt kilenc kilométerrel a járműveket egy elakadt traktor és egy lisztet szállító teherkocsi fogja közre.A honvédségi járgányok a hó fogságába kerültek. A katonáknak nincs rádió-öszszeköttetésük a nyíregyházi laktanyával, így az újságírótól kölcsönkért mobiltelefonon tartják a kapcsolatot a parancsnoksággal. Nyíregyházán azt ígérik: újabb katonai járművek indulnak segítségünkre. Addig kényszerűen várunk. Egyszer csak feltűnik egy csonttá fagyott ember a távolban, a derékig érő hóban. Amikor a katonákhoz ér, azt mondja az idős férfi:

- Segítsenek gyorsan, egy ember haldoklik egy Ladában, innen 800 méterre - mutat a távolba, ahol minden vakító fehér. A férfi ellenkező irányban folytatja útját. Négy katona pokróccal felszerelkezve elindul a haldokló irányába. Gyalog nyomulnak előre a metsző hidegben. Egy óra múlva jéggé fagyva térnek viszsza a konvoj parancsnokával együtt, aki meglepő nyugalommal annyit közöl:

- Négy kilométert gyalogoltunk, de nincs autó az úton. Amit az öreg mondott, vélhetően részegen, nem volt igaz.

A becsapott katonák szótlanul ülnek a műhelykocsi utasterében. Jár a motor, de mégis egyre hidegebb van. Beesteledett.

A vesebeteg férfiért lapzártánkig nem sikerült eljutni. Tiszarád a veszteglő honvédségi konvojtól kilenc kilométerre található. A kemecsei elágazástól alig háromszáz métert tettünk meg hat óra alatt.

| mentő, katonaság
2002-07-10 13:16:03
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop