Hálapénzt nem térít a biztosító

hálapénz, biztosító, baleset, bíróság | Népszabadság   Népszabadság
Semmi akadálya sincs annak, hogy a betegek hálapénzt adjanak az orvosnak, miután felépültek a balesetből. Számolniuk kell azonban azzal, hogy a paraszolvenciát nem követelhetik vissza peres úton a baleset okozójától vagy annak felelősségbiztosítójától - derül ki a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati eljárásban hozott döntéséből.

R. József 1992. március 14-én önhibáján kívül közúti balesetet szenvedett. Miután felgyógyult, pert indított a balesetet okozó személy biztosítója ellen, hogy térítse meg a kárát. A felperes azt az ötvenezer forintot is szerette volna viszontlátni, amit paraszolvenciaként az orvosoknak fizetett.Az első- és másodfokon eljáró bíróságok egyebek mellett kötelezték a Hungária Biztosítót, hogy fizesse meg R. Józsefnek a korábban kifizetett hálapénzt. A bíróság szerint a felperes az ingyenes egészségügyi szolgáltatás során a társadalmi közfelfogásnak megfelelően cselekedett, amikor hálapénzt fizetett az orvosnak. A bíróság figyelembe vette azt is, hogy a magyar jogrendszer bizonyos foglalkozások esetében az ilyen jövedelmet is adóköteles bevételnek tekinti.

A jogerős ítélet ellen, kizárólag a hálapénz vonatkozásában, a biztosító kezdeményezett felülvizsgálati eljárást. Sérelmezte, hogy olyan összeg megfizetésére kötelezték a korábban eljárt bíróságok, amelyet a felperes önként,mindenféle kötelezettség nélkül adott.

A Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati eljárásában végül úgy döntött, hogy a biztosítónak nem kell megtérítenie a hálapénzt. Az indoklás tartalmazza, hogy a baleset - azaz a károkozás - idején hatályban volt az 1972. évi egészségügyi törvény, melynek értelmében az orvos az állami egészségügyi ellátás keretében köteles a beteget ellenszolgáltatás nélkül ellátni. Jogszabály nem tiltja, ezért nincs akadálya annak, hogy a beteg a gyógykezelés után hálapénzt fizessen az orvosnak. A pénzt azonban később nem követelheti vissza a károkozótól vagy annak biztosítójától.

| hálapénz, biztosító, baleset, bíróság
2002-07-10 12:33:08
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop