Csalódtak a magasabb bérre számító egészségügyiek

bér, orvos | Népszabadság   Népszabadság
Több mint 15 milliárd forint a különbség az egészségügyben és a szociális területen dolgozók jövő évi bérfejlesztésére vonatkozó 13, illetve 11 százalékos kormányzati ajánlat és a szakszervezet ötszázalékos reálbér-növelési követelése között. Az illetékes tárcák és az érdekvédelmi szervezet vezetőinek tegnapi tárgyalásán elhangzott: félő, hogy a szakképzett dolgozók az alacsony bérek miatt elhagyják a pályát.

Nem közeledtek az álláspontok az egészségügyben és a szociális területen dolgozók jövő évi bérfejlesztéséről az illetékes tárcák és a szakszervezet vezetőinek tegnapi tárgyalásán. Pusztai Erzsébet, az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkára leszögezte: az egészségbiztosítási alap költségvetése létszámcsökkentés nélkül számítva 13 százalékos béremelést tartalmaz. A 13. havi bér fedezetére 7,6 milliárd forint, az ügyeleti díjak emelésére hárommilliárd forint van.

A Szociális és Családügyi Minisztérium 11,5 százalékos keresetfejlesztést ígér a következő évre a szociális és gyermekvédelmi intézményekben dolgozóknak. Pulay Gyula közigazgatási államtitkár szerint a szociális szférában a bérek legalább a reálértéküket megtartják.

Gulyás Judit, az Egészségügyben Dolgozók Szakszervezetének elnöke a legnagyobb problémát a bértábla befagyasztásában látja, mert az mindkét ágazatban bizonytalanná teszi a bérfejlesztést. Az elnök asszony szerint az egészségügyi és a szociális szférában 20-21 százalékos bruttó béremelésre volna szükség ahhoz, hogy a fizetések reálértéke legalább öt százalékkal nőjön. Ezzel szemben a gyógyító-megelőző kassza 350 milliárd forintja csupán hét-nyolcszázalékos bérfejlesztést tartalmaz. A szakszervezeti vezető tart attól, hogy a komoly szakmai munkát végzők pályát váltanak.

Az egyeztetés után az EDDSZ elnöke lapunknak azt mondta: nagy a feszültség az egészségügyben, mert az ígéretek után arra számítottak, hogy javul a bérhelyzetük. Ha a további egyeztetéseken sem lesz elmozdulás, annak következményei kiszámíthatatlanok lehetnek - mondta Gulyás Judit.

| bér, orvos
2002-07-10 12:33:23
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop