Egis: alulértékelt cég a régióban

EGIS, részvény, gyógyszer | Népszabadság   Népszabadság
Sorozatunkban hétről hétre más és más brókercégek elemzőinek véleményét kérjük ki arról, hogy melyik vállalat papírjait ítélik biztonságosabbnak, és melyiket kockázatosabbnak. Részvények esetében persze sohasem lehet biztosra menni, hiszen a tavaly októberi tőzsdei kríziskor, illetve a májusi választásokat övező áresések közepette a legbiztosabbnak tűnő részvények árfolyama is zu

hant. Így nem véletlenül szerepelnek a befektetések között a részvények a skála legalján, legalábbis ami a kockázatukat illeti. Ennek ellenére megpróbálunk némi útmutatást adni a kisbefektetőknek: melyiket sorolják a szakemberek a konzervatív és melyiket a spekulatívabb kategóriába. Ezen a héten az IEB-New Bróker Rt. és az ING Barings elemzői ajánlanak.Az elkövetkezendő 4 évben, 2002-ig pontosan kiszámítható, nyugat-európai összehasonlításban is transzparens és kellően rugalmas a szabályozási környezet, így viszonylag pontosan tervezhetők a Matáv bevételei és az eredményei is - szögezi le az IEB-New York Bróker elemzője. Ráadásul a cég 2002-ig a legfontosabb távközlési szolgáltatások területén monopóliummal rendelkezik, ami tovább könnyíti az előrejelzések készítését. A telekommunikációs szektor az egyik legdinamikusabb fejlődés előtt áll hazánkban, így számos új vagy eddig kevésbé ismert - általában igen nagy hozzáadott értékekkel rendelkező - szolgáltatás terjedése is pozitívan fog hatni a Matáv működésére és eredményeire. Még mindig nagy lehetőségekkel rendelkezik a mobil szegmens, ahol a Matáv érdekeltségei révén (Westel 450, Westel 900) piacvezető és az is maradhat. Egyre inkább önfinanszírozóvá válik a Matáv, így lehetőség lesz a hitelállomány növekedésének megállítására, illetve kis mértékű csökkentésére. A csökkenő kamatkörnyezettel együtt ez jelentős lökést fog adni a nettó eredménynek a következő 3-5 évben. Némileg beárnyékolhatja a Matáv idei tőzsdei szereplését, hogy a régióban fokozottan előtérbe kerül a cseh távközlési vállalat, a SPT Telecom, amely körülbelül egyéves fáziskésésben van a Matávval szemben a fejlettségi szintet tekintve.

Az OTP-részvények idén igen jól teljesítettek, hiszen az első fél évben közel 40 százalékkal múlták felül a BUX tőzsdeindex hozamát. Az OTP Banknál részben folytatódnak a tavalyi tendenciák, azaz erőteljesen emelkednek a nettó jutalékbevételek - szögezte le az ING Barings elemzője.

Ennek legjelentősebb forrása a díjak, illetve a kártyahasználattal összefüggő jutalékok, ráadásul emelkednek a folyószámlák száma, illetve a kibocsátott kártyamennyiség. A jutalékbevételek növekedése részben kompenzálja a kamatmarzs csökkenését. Emellett az is lényeges, hogy a bank leányvállalatai - amelyek egyéb pénzügyi szolgáltatásokat nyújtanak - is egyre nagyobb eredményt produkálnak. Mindezekkel együtt az ING Barings szakembere erős profitemelkedésre számít.

Az OTP értékelése a többi pénzintézet átlagához hasonlít. A bank jó menedzsmentje, jó minőségű hitelportfóliója, illetve a pozitív makrogazdasági környezet miatt azonban némi prémium lenne indokolt - véli az elemző.

Az OTP jelenlegi P/E-mutatója 10,1, ám ennél nagyobbat tartana elfogadhatónak az értékpapír-piaci szakember. Rövid távon 10-20 százalékos növekedési esélyt lát a részvényben, miközben erre az évre az adózott eredmény 25 százalékos emelkedésére számít.

A Graboplast eredményei már az 1997-es év végén is csalódást keltőek voltak - a befektetők elégedetlenségét jól tükrözte az árfolyam megfeleződése -, de az első negyedévben már az üzemi eredmény megfeleződéséről is számot kellett adnia a menedzsmentnek - mutatott rá az IEB-New York Bróker elemzője. Az árbevétel növekedési üteme sem kielégítő, az első negyedévben regisztrált mindössze 11 százalékos növekedés mögött a volumen visszaesése áll, amely döntő részben az oroszországi értékesítési problémákra vezethető vissza. A vámeljárások megváltozása azonban kérdéses, hogy valóban csak átmenetileg vetette-e vissza az eladásokat, és tényleg sikerül-e valamilyen megállapodásra jutnia a Grabónak a vevőkkel. A vámokat azonban valakinek át kell vállalnia, és ez vagy a fedezeti szint további romlását, vagy az értékesítés visszaesését eredményezi. A költségek növekedése miatt a működési fedezet jelentősen leromlott, főként az igazgatási és az általános költségek nagyarányú növekedésére nem találunk magyarázatot. A beruházások elhúzódása is kedvezőtlenül hatott, de várhatóan a kapacitásbővítés biztosítani fogja a jövőbeni növekedést. A nettó eredmény bár nominálisan növekedést mutat, de kizárólag a pénzügyi tételeknek köszönhető, a 11 milliárd forintos készpénzállomány befektetésén közel 0,5 milliárd forintot realizált a társaság.

Az év első három hónapjában az Egis üzleti adatai nem sikeredtek túlságosan fényesre, döntően a belföldi értékesítés csökkenése miatt. Az ING Barings elemzője úgy gondolja, hogy az év hátralévő részében jobban teljesít a gyógyszeripari társaság, amely a második negyedévben már érezteti hatását. Ennek forrása a javuló belföldi helyzet lenne, illetve az is kedvező, hogy az első negyedévben jelentkező bizonyos szezonális hatások áprilistól már nem éreztették hatásukat. A szezonális hatások között kell említeni az enyhe időjárást, amely a főbb, influenza és megfázás elleni termékek értékesítésének visszaesését jelentette. Az Egis belföldi eladásait bár tudja növelni, a piaci részesedése valószínűleg mérséklődik - mutat rá a szakember. A társaság külföldi eladásainál is erősödést vár a szakember, főként Oroszországban, ha csak nagyobb rubelleértékelés nem zavarja meg a piacot. Emellett Lengyelországban és Romániában rendelkezik jó pozíciókkal az Egis, az előbbi országban a stratégiai tulajdonos Servierrel közös cége van. A társaság emellett a fejlett piacokon is bővíteni kívánja exportját. Ez évre 12 százalékos eredményjavulást vár az elemző a rendkívüli eredmény hatását leszámítva. Annak ellenére, hogy a hazai piacon veszít részesedéséből, az Egis vonzó befektetésnek ígérkezik, hiszen mintegy 13 százalékos diszkonton forog a régió gyógyszeripari társaságaihoz képest.

| Egis, részvény, gyógyszer
2002-07-10 12:05:09
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop