Felülvizsgálják a nyugdíjrendszert

nyugdíjrendszer, magánpénztár, nyugdíjrendszer | Népszabadság   Népszabadság
Az elmúlt hetekben elhangzott nyilatkozatok alapján a kormány várhatóan felülvizsgálja a tavaly elfogadott nyugdíjreformot, és a pályakezdők számára is szabadon választhatóvá teszi a magánpénztárakba való belépést. Információink szerint az elképzelések között szerepel az is, hogy maradna az idei szinten a magánpénztárakba befizetendő járulék, amely az elkövetkezendő két évben egy-egy százalékkal emelkedett volna, a fizetések arányában nyolc százalékig.

A tavaly elfogadott nyugdíjtörvények alapján a már munkában lévők szabadon dönthetnek arról, hogy átlépnek-e az új nyugdíjrendszerbe, és így két forrásból - a társadalombiztosítástól és magánpénztárai megtakarításaikból - kapják-e majdani nyugdíjukat, vagy pedig maradnak a tisztán társadalombiztosítási rendszerben. A július elsejét követően először munkát vállaló fiatalok számára azonban ez a választási lehetőség nem adott, ők járulékuk egy részét - idén a fizetések arányában 6 százalékot, jövőre 7 és két év múlva 8 százalékot - kötelezően az általuk választott magánpénztárba fizetik be. A Fidesz már a törvény vitája során opponálta a kötelező magánpénztári rendszert, és szándékaik szerint felülvizsgálják a fiatalok számára kötelezően előírt belépést. Frajna Imre, a Fidesz egészségpolitikusa a tegnapi Népszavában ezt a tervet azzal indokolta, hogy a vártnál lényegesen többen választották az új nyugdíjrendszert, ami a tervezettnél jóval magasabb hiányt jelenthet a nyugdíjalapban, amit a költségvetésnek kell állnia. A nyugdíjbiztosító számításai alapján idén 40-45 milliárd forintnyi bevételkiesést hozhat a nyugdíjalapban a magánpénztári szisztéma belépése, ez az éves költségvetésének 6-7 százaléka. A pályakezdők belépése miatt az idén mintegy 600-700 millió forint kieséssel számolnak, jövőre ez az összeg felmehet 3-4 milliárdra. A nyugdíjalap hiányát nem javítaná az, ha a pályakezdők számára is szabadon választható lenne az átlépés.

Radnai György, a felügyelet elnöke kérdésünkre elmondta, hogy a pályakezdők kötelező tagságának megszüntetéséhez módosítani kell mind a tb-nyugdíjról, mind a magánnyugdíjról szóló, tavaly elfogadott törvényeket.

| nyugdíjrendszer, magánpénztár
2002-07-10 12:05:23
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop