Súlyos veszteség érte a tb-t

egészségbiztosító, Állami Számvevőszék, önkormányzat | Népszabadság   Népszabadság
Mintegy 175 millió forint anyagi hátrány érte az egészségbiztosítási önkormányzatot amiatt, hogy a Wesselényi utcai ingatlan megvásárlásakor OTP-részvényekkel fizette ki az eladási árat. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata emellett azt is megállapította, hogy mindezért felelősség terheli a szerződés aláíróját, Simsa Pétert akkor is, ha a közgyűlés felhatalmazásával járt el az ügyben. Az ÁSZ az ingatlan értékaránytalanságával kapcsolatban nem vizsgálódott, jogászai szerint az ügyben jogi felelősség nem állapítható meg.

Az Állami Számvevőszék munkatársai befejezték az egészségbiztosító nagy port kavart, Wesselényi utcai ingatlanvásárlási ügyének vizsgálatát. Csépán Magdolnától, az ÁSZ osztályvezető főtanácsosától lapunk megtudta: az OTP Rt. 1995 elején 1,3 milliárd forintért ajánlotta az önkormányzatnak a korszerű, nemcsak a jelen, hanem a következő évek igényeit is kielégíteni képes ingatlant. (Az összeg nem tartalmazta az áfát.) Időközben az árjelentősen emelkedett, 1996 decemberében 1,8 milliárd forintról kötötték meg az adásvételi szerződést. Az OTP Ingatlan Rt. által építtetett ingatlan eredetileg lakóépület lett volna, így használatba vétele előtt további több száz millió forintot kellett még ráfordítani.

Az ÁSZ-vizsgálat azt is kiderítette, hogy eredetileg opciós bérleti szerződés megkötését tervezték az egészségbiztosítónál, a megállapodást az OEP főigazgatója jóvá is hagyta. Később az önkormányzat döntött a megvásárlás mellett.A számvevők arra nem találtak magyarázatot, hogy készpénz helyett miért OTP-részvényekkel fizették meg a vételárat. Azt viszont megállapították, hogy sokkal előnyösebb lett volna készpénzért megvenni az épületet, mint már a vétel idején is jelenősen emelkedő árfolyamú részvényekkel kiegyenlíteni a vételárat. A két fizetési mód közötti különbségből adódó anyagi hátrányt az ÁSZ mintegy 175 millió forintra becsüli, ugyanakkor megállapította, hogy ezért Simsa Pétert, az egészségbiztosító akkori alelnökét, a szerződés aláíróját terheli a felelősség, akkor is, ha a közgyűlés nevében járt el. Csépán Magdolna leszögezte: pillanatnyilag nem vizsgálják, hogy a felelősség jogilag érvényesíthető-e, mert az adásvételi ügylet per tárgyát képezi.

Arra a kérdésünkre, hogy a számvevők vizsgálódtak-e a Wesselényi utcai ingatlan forgalmi értékével kapcsolatban felvetődött aránytalanság ügyében, Csépán azt mondta, a vételár kialkudott összeg, az ÁSZ jogászai szerint jogi felelősség nem állapítható meg. A főtanácsos azt hozzátette, hogy az önkormányzat számára forintban kifejezhető alacsonyabb vételáron és előnyösebb feltételek mellett is meg lehetett volna talán kötni az üzletet.

Az egészségbiztosítónak egy év áll rendelkezésére, hogy a feltűnőnek talált értékaránytalanság miatt kifogást emeljen, és igényelje a szerződés érvénytelenítését. Ez a határidő a napokban lejár.

Az üggyel kapcsolatban szerettükvolna megismerni az érintettek véleményét is. Az egészségbiztosító vezetői elzárkóztak a reagálástól.

Az OTP vezetése a sajtóból értesült az értékaránytalanság miatti kifogásról, annak tartalmát azonban vitatja. Az írásos dokumentumokat nem ismeri, így azokkal érdemben foglalkozni nem tud - közölte lapunkkal a pénzintézet illetékese. Hozzátette: a bank vezetői szerint a szerződés szabályos, az abban foglaltak teljesítése pedig a megrendelő változó igényei szerint történt. Az árat értékarányosnak, egyben reálisnak tartják. Az ÁSZ-jelentés megállapításaival kapcsolatban - az ilyenkor szokásos gyakorlatnak megfelelően - az OTP megküldi észrevételeit a számvevőknek.

| egészségbiztosító, Állami Számvevőszék, önkormányzat
2002-07-10 11:51:21

Web Design & Development Prowebshop