Rendeletre várnak a vérzékenyek

vérzékeny, rendeletre, egészségügy, betegek | Népszabadság   Népszabadság
Még mindig nem készült el az a miniszteri rendelet, mely a már hatályos egészségügyi törvény szerint lehetővé tenné a vérzékenyek kontrollált otthoni kezelését. A betegek egy része illegálisan ma is hazaviheti a szükséges vérkészítményeket, ám többségüknek veszélyes és fájdalmas állapotban kell a gondozóba utazniuk az injekcióért. Az illetékes még az idén megoldást ígér.

Többéves szakmai vita után megszületett kompromisszumként került az egészségügyi törvénybe az a passzus, amely néhány betegség esetében engedélyezi az önkezelést. A veleszületett vérzékenyek, a hemofíliások eddig csak egészségügyi intézményben, szakembertől kaphatták meg azt a vénás injekciót, mely szervezetükbe juttatja a hiányzó véralvadási faktort. Csaknem hétszáz súlyos és középsúlyos vérzékenységben szenvedő gondja az, hogy az akár legkisebb ütéstől bekövetkező ízületi, izom- vagy belső szervi vérzés megindulása után még akár órákig kell közlekednie, amíg a gondozóba eljut, és megkapja a gyógyszert. Nekik jelentene biztonságot és könnyebbséget a kontrollált otthoni kezelés (KOK), melynek lényege, hogy a felkészített beteg vészhelyzetben beadhatja magának a véralvadási faktort. Az otthoni kezelést szabályozó rendelet meghozatala azonban rendre elakad.

Mint lapunkban korábban már beszámoltunk róla: a KOK bevezetéséhez szükséges szakmai útmutatót már elküldték a hematológiai gondozókba. Készen vannak azok a formanyomtatványok is, melyeken a betegek és hozzátartozóik nyilatkoznak arról, hogy a szükséges felkészítést megkapták, és aláírásukkal vállalják az önkezelés felelősségét. Mivel a papírt a beteg háziorvosának is alá kell írnia, a vérzékenyeket tömörítő egyesület vezetője, Pelyhe László attól tart, a doktorok megtorpedózhatják a kezelést. Az egészségügyi tárca főtanácsosa, Ralovich Béla lapunknak elmondta, menet közben derült ki, hogy a rendelettervezet ütközik egy ma még hatályos másik jogszabálylyal. Előbb ezt kell módosítani, s csak azután kaphat zöld utat a KOK-ról szóló jogszabály. Ralovich doktor elmondta, a tárca szándéka szerint valóban még az idén kihirdetik a rendeletet, információi szerint a betegek képzése már régóta folyik, és nincs akadálya a KOK bevezetésének.

| vérzékeny, rendeletre, egészségügy, betegek
2002-07-10 12:24:30


data-full-width-responsive="true">