Alku a gyógyszerárakról

gyógyszer, ár, megállapodás, egészségbiztosító | Népszabadság   Népszabadság
Még nem tudható, mikor kezdődik és mikor zárul az egészségbiztosító és a gyógyszergyártók szokásos áralkuja. A költségvetés és benne a gyógyszertámogatásra szánt keret ismerete nélkül nincs értelme megkezdeni az ártárgyalásokat. A gyárak szabadon emelhetik vagy csökkenthetik áraikat, de az új árak csak akkor lépnek érvénybe, ha azokat a szakminiszter rendeletben hirdeti ki.

Addig nem lehet megkezdeni az egészségbiztosító és a gyógyszergyártók közötti ártárgyalásokat, amíg a jövő évi költségvetés irányszámai, a társadalombiztosítás gyógyszerkasszájának mértéke és a kormány irányelvei nem születtek meg. Ha a keret ismert, és eldöntik, milyen technikával veszik sorra a gyógyszereket, akár egy hónap alatt is megszülethet a megállapodás - tudtuk meg dr. Kiss Józseftől, az egészségpénztár főigazgató-helyettesétől.A tárgyalások nem az áremeléshez, csupán a biztosítói támogatás megszerzéséhez szükségesek: az OEP és a termelők a tb-támogatás alapjául szolgáló gyógyszerárról egyeznek meg. Tavaly 3773 készítmény áráról született megállapodás, 1078 gyógyszerhez a gyártó nem kért támogatást, ezeket a betegek teljes áron vehetik meg a patikában. A gyártók 14 százalékos áremelési javaslata helyett tavaly végül csak 8 százalékkal nőttek a termelői-beszerzői árak, a lakossági térítési díj így átlagosan 13,5 százalékkal emelkedett. A biztosító által elkészített jövő évi költségvetésben ezzel azonos áremeléssel számoltak. Mivel az idei évre tervezett 102 milliárd helyett legalább 115-120 milliárdot költ támogatásra a biztosító, a jövő évre 135 milliárdos gyógyszerkeretet tartanának szükségesnek.

Az áralkunak sem kötelező kezdetét, sem végső határidejét nem szabja meg jogszabály. Miután nincsen arra kötelezettség, hogy januártól változzanak az árak, kártérítési felelőséggel sem tartozik a pénztár azért, mert az idén késhet a megállapodás - tudtuk meg az illetékes főosztályon. Az OEP gyógyszerügyi főosztályának vezetője, dr. Hamvas József szerint érdemes volna máshogyan ütemezni az ártárgyalásokat, mert a költségvetési vita elhúzódása miatt minden évben rohamtempóban folyik az alkudozás. A leghosszadalmasabb a hatástani csoportok szerinti vita, ennél gyorsabb a tavaly alkalmazott megoldás: készítmények és gyártók szerint vették sorra az árakat. Így az OEP öt főállású munkatársa napi 16 órás munkával egy hónap alatt zárta le az alkut. Elképzelhető, hogy az idén a kormány a szokásos módszer helyett egységesen, meghatározott százalékkal emeli a gyógyszerek árát. Arra a kérdésre azonban, mikortól drágulnak a gyógyszerek, senki sem tudott válaszolni.

| gyógyszer, ár, megállapodás, egészségbiztosító
2002-07-10 12:24:37
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop