Engedély nélkül ültették át a magyar áldozat szerveit

Olaszország, baleset, transzplantáció | Népszabadság   Népszabadság
A milánói magyar főkonzulátuson cáfolják, hogy ők vezették volna el az olasz hatóságokat a múlt héten Ventimigliában halálos balesetet szenvedett Vass Péter Itáliában csavargó féltestvéréhez, aki engedélyt adott elhunyt rokona szerveinek átültetéséhez. Vargha Gábor konzul tudósítónknak elmondta, hogy maguk is keresik az állítólagos féltestvért, illetve Vass hazai rokonait, enélkül ugyanis a temetésről nem rendelkezhetnek.

Mint tegnapi számunkban beszámoltunk róla, Vass Péter a francia határhoz közeli Ventimigliában szenvedett balesetet a múlt hét közepén. Szemtanúk szerint a feltehetően ittas, 32 éves férfi elesett, és olyan súlyos agyi bevérzést szenvedett, hogy nem sokkal a kórházba szállítás után meghalt. Szerveit, máját, veséjét, szaruhártyáját átültették itáliai betegekbe. Antonella Politi San Remó-i ügyésznő adott engedélyt a szervátültetésre, aki elmondta, hogy a halott férfi szerveinek felhasználására az Itáliában csavargó féltestvére adott felhatalmazást, akivel a milánói magyar főkonzulátus révén sikerült kapcsolatba lépniük. Vargha Gábor konzul ez utóbbi információt tévesnek nevezte, s elmondta, hogy a féltestvér létezéséről maguk is az olasz hatóságoktól kapott jegyzőkönyvből értesültek. Keresik az illetőt, de csak annyit tudnak róla, hogy néhány nappal ezelőtt az olasz rendőrségen bejelentette útlevelének eltűnését, majd Milánó helyett Rómába utazott, s az ottani magyar konzulátuson próbált új okmányokhoz jutni, sikertelenül. Féltestvérének balesete az ő távollétében történt, engedélyt emiatt sem adhatott a szervátültetésre.

A történtek ellenére sem mondható, hogy az olaszok törvénysértő módon használták volna fel a szerveket. A hatályos rendelkezések szerint ugyanis, ha a halottnál nem találnak a szervek felhasználását tiltó nyilatkozatot, akkor ezt beleegyezésnek veszik, s a rokonok hozzájárulását sem kérik. Vass Péter esetében az etikai ellenvetéseket az is szaporítja, hogy a mentők állítólag hosszú ideig cirkáltak az életveszélyes állapotban lévő, kómában fekvő sérülttel. Okkal feltételezhető, hogy nem az illető életének megmentése, hanem a szervátültetésre való felkészülés lebegett az illetékesek szeme előtt.

| Olaszország, baleset, transzplantáció
2002-07-10 12:25:10
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop