Az AB előtt az abortuszügy

abortusz, jog, bíróság | Népszabadság   Népszabadság
Az Alkotmánybíróság (AB) ma folytatja azoknak az indítványoknak a megvitatását, amelyek a magzati élet védelméről szóló 1992-es törvény alkotmányellenességének megállapítását kérték.

Az alkotmánybírák - az előadó bíró, Sólyom László elnök tervezete alapján - október 19-én kezdték tárgyalni az abortuszügyet. Az indítványozók - így a miskolci Pacem in Utero egyesület - elsősorban azt a törvényi rendelkezést támadják, amely lehetőséget ad arra, hogy a terhességet annak 12. hetéig megszakítsák "az állapotos nő súlyos válsághelyzete" esetén. Szerintük ez az indok ellentétes az alaptörvénnyel, sérti a magzat élethez való jogát.

Az AB legutóbb 1991 végén foglalkozott az abortuszkérdéssel, amikor is - öt bíró párhuzamos véleményével - kimondta: a terhesség megszakítására vonatkozó szabályok rendeletben való meghatározása alkotmányellenes. Akkor az alkotmánybírák a törvényhozásra hárították annak a kérdésnek az eldöntését: jogilag ember-e a magzat? Indoklásuk szerint ugyanis ez a kérdés az alkotmány értelmezésével nem dönthető el.A sokak által várt határozat várhatóan egy hónapon belül megszületik, hiszen a testület jelenlegi három tagjának - közöttük az előadó bírónak, Sólyom Lászlónak - a kilencéves mandátuma november 23-án lejár.

| abortusz, jog, bíróság
2002-07-10 12:25:31
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop