Tévedés és csalás receptre

recept, gyógyszer | Népszabadság   Népszabadság
Az év első felében már több mint 75 és fél millió receptet váltottunk ki a patikákban és további egymilliót a gyógyászati segédeszközök forgalmazóinál. A vényellenőrzési rendszer adatai szerint az augusztusig eltelt időben 15,9 milliós gyógyszer- és 11,7 milliós gyógyászati segédeszköz-túlszámlázásra bukkantak, s egymilliót kellett visszafizetni jogosulatlanul felírt gyógyfürdő-támogatás miatt.

Bár a nagy vihart kavart Országos Vényellenőrzési Rendszer (OVER) nem működik, a megyei összesítésre szolgáló KEVER-rendszer továbbfejlesztett változatával nemcsak a gyógyszerforgalomról, hanem az ellenőrzéshez szükséges adatokról is képet kapnak a biztosító szakemberei. Míg 1997-ben 135 millió, az idei év első felében 75,6 millió receptet váltottunk ki a patikákban, ebből 14,6 millió szólt közgyógyellátási igazolvány alapján térítésmentes gyógyszerre - tudtuk meg az OEP gyógyszerügyi főosztályának munkatársától. Az első fél év adatai szerint a főváros és Pest megye területén váltották ki a legtöbb receptet: csak Budapesten 17,5 millió vényt. Amegyék listáján Pest megyét Borsod követi, a legkevesebb vénnyel a nógrádiak keresték fel a gyógyszertárakat.

A vényellenőrzési rendszer alapján kiderült hibák, tévedések és szabálytalanságok hasonlóak a tavaly tapasztaltakhoz. Eszerint a leggyakoribb hiba, hogy az orvos a felírható mennyiségen felül rendel, esetleg nem is jogosult az adott készítmény felírására, vagy éppen olyan betegnek tölti ki a vényt, akinek nem lehetne. A tavaly kiszűrt tudatos jogsértésekben elindult vizsgálatok közül még egy sem zárult le, ám az idén is előfordult, hogy néhány hónapra felfüggesztették egy-két doktor gyógyszerfelírási jogát. Az ellenőrzésre hivatott informatikai rendszer adatai alapján augusztusig 15,9 millió forintot igényelt vissza az OEP a patikáktól téves számlázás miatt, és 11,7 millió forintot rosszul vagy jogosulatlanul számlázott gyógyászati segédeszközök miatt. A biztosítói támogatással igénybe vehető gyógyfürdő-szolgáltatások után kért támogatás összegéből pedig egymillió forintot kellett utólag visszakérniük a megyei egészségpénztáraknak.

| recept, gyógyszer
2002-07-10 12:25:45
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop