Nincs megegyezés a jövő évi gyógyszerárakról

gyógyszer, ár | Népszabadság   Népszabadság

Akik a magánkézbe adott hazai gyógyszercégekkel akarják megoldatni a szociális gondokat, nincsenek tisztában a piaci törvényekkel. A gyógyszeripar vezetői statáriumnak minősítették az egészségbiztosítóval és a Népjóléti Minisztériummal folyó és eredménytelen ártárgyalásokat. A tárca helyettes államtitkára szerint ők a betegek érdekében kemény vevők.

Orbán István, a Magyarországi Gyógyszergyártók Szövetségének elnöke, az Egis vezérigazgatója szerint - az előző évekkel ellentétben - tárgyalás helyett most árstatárium van az OEP-ben. Tényként közölték velük, hogy - a medicinák forgalmától függően - nem emelhetik vagy legföljebb nyolc százalékkal emelhetik jövőre az áraikat. Ez pedig elfogadhatatlan a számukra. Elejét szeretnék venni a demagógiának, miszerint a betegeknek a gyártók miatt kell többet fizetniük a patikaszerekért. Tényekkel bizonyították, hogy nem a termelői árak, hanem a biztosító reálértékben csökkenő támogatási kerete miatt nőtt a lakosság gyógyszerterhe. A hazai gyártók az elmúlt hét évben - az 1995-ös esztendőt kivéve - az infláció ötven százaléka körüli mértékben emelték csak az árakat. 1990-ben például 28,9 százalékos volt az infláció, a hazai gyógyszerek termelői ára pedig csupán 12,2 százalékkal nőtt, az idén a 18 százalékra becsült infláció ellenére is csupán 10,9 százalékkal növelték az árakat. Orbán szerint szerepzavarban van az, aki a magánkézbe adott gyógyszergyárakkal akarja megoldatni a szociális problémákat. Mivel a gyógyszerek szabadárasak, ha a biztosító nem - vagy csekély - támogatást ad az árhoz, a betegeknek kell többet fizetniük a készítményekért. Orbán szerint 300-350 olcsó, hazai gyógyszer gyártása van veszélyben, a csecsemőtápszer-készítéssel - éppen az a alcsony termelői ár miatt - már le is álltak.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Rt. vezérigazgatója úgy látja, hogy a Pénzügyminisztérium évek óta figyelmen kívül hagyja a népjóléti tárca és a biztosító javaslatát a gyógyszerár-támogatásra fordítható pénzkeret megállapításakor. Pedig ezt is - csakúgy mint minden egyéb ipari termék árának megállapításakor - a piaci viszonyokhoz kell igazítani. Rózsa András, a Biogal vezetője erkölcstelennek minősítette a népjóléti miniszter kérését, hogy még az idén öt százalékkal csökkentsék áraikat. Mint mondta: cége tavaly csupán hét százalékkal emelte a termelői árakat.

Kereszty Éva helyettes államtitkár elismerte: kemény vevőként állnak szemben a gyártókkal, de ezt a betegek érdekében teszik. A tb gyógyszerbüdzséje ugyanis a befizetett járulékokból áll össze, csak akkor lesz több, ha nő az egészségbiztosítási járulék is. Nem hinné, hogy ezt támogatnák a gyógyszercégek. Kijelentette: a hazai iparvállalatok között a gyógyszergyáraknak a legnagyobb a nyereséghányada, ezért reméli, hogy elfogadják a mérsékelt termelői ár-emelést, és tartható lesz a kormány szándéka: jövőre 13,5 százaléknál nem emelkedhet jobban a lakossági gyógyszertérítés. Nem tart a gyógyszerhiánytól, mert egy-egy betegség terápiájára többféle áron kínált készítményből lehet választani.

| gyógyszer, ár
2002-07-10 10:55:37
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop