Szűréssel a cukorbetegség ellen

cukorbetegség, diabétesz | Népszabadság   Népszabadság
A cukorbetegséget még kialakulása előtt fel lehetne ismerni egy diabéteszszűrés segítségével - mondta el lapunknak dr. Halmos Tamás professzor, a Magyar Diabetes Társaság elnöke. Jelenleg mintegy 300 ezer cukorbetegről tudnak Magyarországon, becslések szerint azonban legalább félmillióan küzdenek ezzel a problémával, és a következő években számuk meg is duplázódhat.

A betegség megelőzhető volna, ha ki tudnák szűrni az úgynevezett cukortolerancia-stádiumot, amely átmenet a diabéteszes és az egészséges állapot között. A vizsgálatot - figyelembe véve az anyagi lehetőségeket - elsősorban a veszélyeztetetteknél lenne célszerű elvégezni: azoknál például, akiknek családjában a cukorbetegség halmozottan fordul elő, esetleg férfiasan elhízottak (ez a hastájékon jelentkező "alma típus"), szívinfarktusuk volt, vagy éppen négy kilogrammot meghaladó súlyú újszülöttet hoztak a világra. A cukortolerancia-stádiumban levők gyógyszerrel vagy életmód-változtatással kezelhetők, így nem kell a betegség kialakulásával számolniuk.

Elegendő pénz egyelőre nincs a szűrés bevezetésére, Halmos professzor szerint azonban a megelőzés nem pusztán orvosi kérdés, hanem társadalmi probléma is. Életmódváltással: egészséges táplálkozással, sportolással jelentős eredményeket lehet elérni. Jó példa erre Finnország, ahol 25 évvel ezelőtt sokkal magasabb volt az infarktusok száma, mint hazánkban, mára viszont megfordult ez az arány. A szűrés a professzor véleménye szerint hosszú távon sokkal kevesebb pénzt igényelne, mint a szövődmények kezelése, így az infarktusé, a veseproblémáké, a vakságé. A cukorbetegség sok halálos szövődménnyel jár: például szív- és érrendszeri betegségekkel, vesebántalmakkal, végtag-amputációhoz vezető érelzáródásokkal.

| cukorbetegség, diabetesz
2002-07-10 13:18:55
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop