A floridai egyetemeken nem lesz kapható az abortusztabletta

PALM BEACH, USA - Azok a floridai hallgatók, akik egyébként részesülnek a campus egészségügyi szolgáltatásaiban, többek között a születés-szabályozásban is, RU-468 abortusztablettát mégsem kaphatnak, jelentették ki egyetemi illetékesek.

tabletta, abortusz, terhesség | The New York Times Health News Service   Medincorp | Kiehl, S.

"Ez abortusz, nem fogamzásgátlás - érvelt a döntés mellett Cathie Wallace, a Florida Atlantic University egészségügyi szolgálatának vezetője -, azt pedig nem kínálunk."

A tabletta - melynek eredeti célja az abortusz elérhetővé és intimebbé tétele - tehát nem fog helyet kapni a campusokban. A University of Florida, a Florida State University, a University of Central Florida és még néhány magánegyetem egybehangzóan jelentette ki, hogy orvosi és vallási okokból nem járulnak hozzá a tabletta forgalmazásához.

Néhány hallgató és abortusz-aktivista szerint ez a női jogok megnyirbálása. Véleményük szerint a campus rendelői sok diák számára háziorvosi feladatot látnak el, így kötelességük teljes körű szolgáltatást nyújtani.

"A nem kívánt terhességbe esett lányok is szeretnék folytatni tanulmányaikat" - mondta Vicki Saporta, a National Abortion Federation igazgatója. "A hallgatóknak, igény szerint, hozzá kell tudniuk férni ehhez a gyógyszerhez."

A tablettát Mifepex néven, néhány héten belül kezdik el forgalmazni az Egyesült Államokban. Hatására a terhességnél nélkülözhetetlen egyik hormon termelődése leáll, így a terhes nő elvetél. A tablettát a terhesség első hét hetében lehet alkalmazni.

Az abortuszon átesett amerikai nők fele 25 évnél fiatalabb, tudtuk meg a New York-i Alan Guttmacher Institute illetékesétől. Az aktivisták szerint ez ilyen nők közül sokan járnak egyetemre-főiskolára, akik a sebészi beavatkozás helyett inkább választanák a tablettás megoldást.

A hallgatók szerint, ha az iskolai központokban is lehetne kapni a tablettát, az olyan szintű kényelmet és diszkréciót adna, amit nem kapnak meg, ha abortuszklinikára mennek, ahol nem tudják elkerülni az abortuszt ellenzők rohamát.

"Nem túl kellemes egy klinikán összetalálkozni a magzatvédő aktivistákkal" - mondta Rhiannon Theurer, a UF hallgatója, a National Organization of Women hallgatói szekciójának elnökhelyettese. "Az egészségügyi központoknak meg kellene felelniük a nők RU-468 iránti igényeinek" - tette hozzá.

A központok vezetői azzal érvelnek, hogy nincs megfelelő személyzet, képzés és pénz erre. A háziorvosok is csak kellő képzésen átesve írhatják fel a tablettát, és ajánlaniuk kell egy orvost is, aki a tabletta sikertelensége esetén elvégzi a művi abortuszt.

Azt is meg kell tudniuk állapítani, hogy a terhesség méhen kívüli vagy tubális-e. A UF központjában nincs meg erre a megfelelő berendezés, tudtuk meg az igazgatótól, Phillip  Barkleytól.

"Pusztán orvosi szempontból sem felelünk meg ennek a kívánalomnak" - tette hozzá.

Más egyetemek illetékesei pedig kijelentették, ők nem akarnak "beszállni az abortusz-iparba", de tanácsadás mindenhol elérhető.

"Kétlem, hogy a kollégák szívesen foglalkoznának terhességmegszakítással" - mondta a FSU fővédőnője, Denise Robinson. "Mi csak elsődleges orvosi szolgáltatásokkal foglalkozunk."

Két baptista irányultságú magánintézménynél - a Palm Beach Atlantic College-ban és a Stetson Universityn - inkább a szexuális absztinenciát részesítik előnyben, ezért nem foglalkoznak születés-szabályozással vagy esemény utáni tablettákkal. Ebből következően nem kívánnak a tablettával sem foglalkozni.

"Nem gondoljuk, hogy ez a tabletta azonos kategóriába tartozna a ragtapasszal" - fogalmazott a PBAC szóvivője, Becky Peeling.

Az FDA által kidolgozott, a tabletta használatával kapcsolatos elvek szerint egy nőnek három alkalommal kell orvoshoz mennie, és két adag gyógyszert kell bevennie, mintegy 300 dollárért. Az egyetemeknek erre nincs sem megfelelő személyzetük, sem elég pénzük.

A biztosítással rendelkező hallgatók szerint legalább az állami egyetemeken hozzáférhetővé kellene tenni a tablettát.

"Az egyetemi orvos közel van; sok hallgatónak ez a legegyszerűbb megoldás" ­- jelentette ki Destry Taylor, a UF hallgatói szervezetének társelnöke. "Ha fizetünk az ellátásért, akkor az egyetemi központokban a nőknek is meg kell kapniuk mindent, amire szükségük van."

Vannak olyanok is, akik szerint a tabletta nemkívánatos feszültségekhez vezethet a campuson belül.

"Ez nem olyan dolog, amivel egy egyetemnek foglalkoznia kellene" - mondta Liz Schiek, a FAU egyik diákja.

Megjelent: Cox News Service

| tabletta, abortusz, terhesség
2002-07-31 17:42:30
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop