A takarékosabb gyógyításért

Annak ellenére, hogy hazánkban a nemzeti jövedelem hat százalékát költik az egészségügyre, a fejenként 200 dolláros évi ráfordítás kevés. Ezért fontos, hogy a gyógyítás szakmai és etikai elveinek a betartásával előtérbe kerüljön az egészségügyben a közgazdaságtan - fogalmazták meg egy közelmúltban megrendezett szimpóziumon.

költség, közgazdaságtan, takarékosság, gyógyítás, finanszírozás | Népszabadság   Népszabadság

Halmy László, az egészségbiztosítási önkormányzat elnöke a tanácskozáson kijelentette: a biztosító szűkös büdzséje miatt minden költségcsökkentő, de a gyógyítás színvonalát javító kezdeményezést örömmel fogad. Lépes Péter, a Népjóléti Minisztérium helyettes államtitkára bejelentette: az országos intézetek együttműködésével hamarosan egészségügyi, stratégiai és módszertani központot alakítanak ki. Mathiász Dóra, a Glaxo-Wellcome orvos igazgatója szerint a nálunk gazdagabb országokban ma már egy-egy új gyógyító eljárás vagy gyógyszer bevezetését egészség-gazdaságtani elemzések előzik meg. Felajánlotta segítségét hasonló hazai vizsgálatok elvégzéséhez.

Jávor András szakértő arra hívta föl a figyelmet, hogy az egészségbiztosító különféle gyógyító célokra szolgáló kasszáit nem szabad egymástól mereven elkülöníteni. Ha egyik helyen megtakarítás keletkezne, azt más célra kell átcsoportosítani. Tekeres Miklós a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság elnöke szerint az intenzív betegellátás költségessége is igényli az egészség-gazdaságtani elemzéseket. Példaként említette, hogy az Egyesült Államokban a kórházi költségek 20 százalékát fordítják az intenzív ápolásra, az arány nálunk is hasonló lehet. Javasolta, hogy orvosok és közgazdászok bevonásával egészségügy-gazdaságossággal foglalkozó testületet alakítsanak. Mikola István,a Nemzetközi Kórházszövetség alelnöke kijelentette: az egészségügyi reform világszerte a korlátozás forradalma, de az egészségügyi közgazdaságtan elterjesztésével a betegek javára lehet végrehajtani.

| költség, közgazdaságtan, takarékosság, gyógyítás, finanszírozás
2002-07-10 10:21:27
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop