Hirdetés

Az Öbölháború-szindróma valódi okai

Vajon bűnös-e a kormány azért, mert az Arab-öbölbeli háborúban megbetegedett veteránok iránt mindössze annyi kötelességet érez, hogy tisztelettel adózzon nekik és gondot viseljen rájuk?

veteránok, háború, Öbölháború-szindróma, emlékezetkiesés |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Marmorstein, J.

A kormány mindvégig azt hangoztatta, hogy az ún. ''Öbölháború-szindróma'' valószínűleg a háborús stressznek tudható be, és nincs semmilyen azonosítható oka.

A kormány által alapított Institute of Medicine (Egészségügyi Intézet) egyik nemrégiben kiadott jelentése szerint arra a következtetésre jutott, hogy ''igen csekély bizonyíték van arra, hogy létezik egy egységes 'Öbölháború-szindróma''. Az intézet igazgatója, John Bailar is azon a véleményen van, hogy a szindrómát a háborús stresszállapotok okozzák, semmi más.

Mi van hát akkor a 77 ezer megbetegedett és rokkant háborús veteránnal?

Az 1990-91-es háborúban résztvevő 700 ezer katona 11 százalékának megbetegedése nem elhanyagolható tényező. Nem csupán arról van szó, hogy ezek a háborús veteránok fáradtságról, emlékezetkiesésről, ízületi fájdalmakról, alvászavarokról és egy sor neurológiai, emésztőszervi, urológiai és légzőszervi panaszról számoltak be, ráadásul ott van még az a plusz stressz is, hogy azt próbálják elhitetni velük: minden rendben van. Nem csoda, hogy sokuknál szorongás és depresszió lép föl.

Most, hat évvel az események után megtudták, hogy legalább 15 ezer öbölháborús veteránt ideggáz hatásának tettek ki. És ekkor joggal tehetik fel a kérdést: Mi az, amit még nem mondtak el nekünk?

Amit nem mondtak el nekik, az nekem mint tapasztalt belgyógyásznak és Kalifornia állam sorozóbizottsági, valamint a Egyesült Államok Egészségügyi Minisztériuma szakértőjének világossá vált.

Mély megdöbbenésemnek adok hangot, hogy az eddig megkérdezett katonai és veteránszervezetek nem fogták föl, hogy az ''Öbölháború-szindróma'', mind jelenségeiben, mind pedig okait tekintve, klasszikus példája a ''multiplex vegyszerérzékenységi tünetegyüttesnek''.

A multiplex vegyszerérzékenységi tünetegyüttes egy vagy több toxikus hatás következményeképp lép föl, amelyek közt jelen vannak - ám nem kizárólagosan - a szerves oldószerek, rovarirtószerek, kőolajszármazékok és a füst.

Az ebből fakadó szimptómák - melyek hasonlók az Öbölháború-szindrómához -, a test különböző részein jelennek meg, és majdnem minden esetben emlékezetkieséssel és a koncentrálóképesség zavaraival járnak együtt.

Ha valaki ki volt téve a toxikus vegyi hatások első dózisának, még az olyan kis dózisú hatások, mint amilyenek a háztartásban vagy a munkahelyen is megtalálhatók, jelentősen súlyosbíthatják a helyzetet.

Igen hasonló ehhez a jelenséghez az a tünetegyüttes, amelyet ''rossz épület'' szindrómának neveznek. Ez azoknál lép fel, akik rosszul szellőztetett, általában újonnan épített, ablak nélküli irodaépületekben dolgoznak, ahol a friss festék kipárolgása, a formaldehidet kibocsátó padlószőnyeg és az oldószerek okoznak panaszokat.

Ezeknél a panaszoknál a kulcsszó a ''multiplex'', azaz a halmozottság, mind a vegyszerek, mind a tünetek esetében. Az, ha ''Öbölháború-szindrómának'' okát csupán egyetlen összetevőben keressük, félrevezető, és önáltató megközelítés.

Emlékezzünk csak mindarra a toxikus vegyi hatásra, aminek a katonák az Öbölháborúban ki voltak téve, az ideggázokon kívül is. A több száz égő olajkútból gomolygó fekete füst már a talajt is ellepte. A fegyvereket, teherautókat és repülőgépeket is oldószerrel tartották tisztán a sivatagi homoktól. A rovarirtószereket is sűrűn kellett alkalmazni. A toxikus ideggáz ellen használt, és az FDA által el nem ismert szer nap mint napi alkalmazását már említettük, ráadásul minden bizonnyal használtak még számos olyan vegyi anyagot, amelyekről nincs is tudomásunk.

Azt, hogy miért nem elemezték, kutatták és vitatták meg ezeket az adatokat jóval korábban, nem tudjuk. Most az a legfontosabb, hogy fölismerjük, az Öbölháború-szindróma: valódi betegség. Ez a fölismerés pedig arra ösztönöz, hogy képezzünk ki szakértőket, akik tudják, hogyan kezeljék ezeket a beteg és segítségre szoruló veteránokat.

(Dr. Marmorstein a Kaliforniai Orvosi Társaság Környezetvédelmi és Foglalkozásártalmi Bizottságának [Committee of Environmental and Occupational Health of the California Medical Association] volt elnöke, a Dél-Kaliforniai Egyetem professzora.)

Megjelent: Medical Tribune News Service

veteránok, háború, Öbölháború-szindróma, emlékezetkiesés

2002-07-31 18:18:33

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop