Az orvoskamara továbbra is demonstrációt mérlegel

egészségügy, MOK, sztráj, demonstráció | Népszabadság   Népszabadság
A Magyar Orvosi Kamara (MOK) a gyógyítás feltételeinek javításáról kíván tárgyalni a miniszterelnök által kijelölt kormányszakértőkkel. A költségvetésben elfogadottnál több pénzt kérnek a csődközelbe került egészségügyi intézményeknek. Doktorits Béla főtitkár szerint erre fedezetet nyújt a tervezettnél magasabb gazdasági növekedés. Ha eredménytelen lenne a tárgyalás, a március 21-i küldöttgyűlésen döntenek az esetleges országos demonstrációról.

A hazai praktizáló orvosok köztestülete a héten felhívással fordult a kormányhoz és az Országgyűléshez. Szerintük a csőd közelébe került egészségügyi intézményekben egyre alacsonyabb színvonalon tudják ellátni a betegeket. A polgárokhoz intézett felhívásuk célja, hogy megismertessék velük a gyógyító orvosok, a kórházak és rendelőintézetek helyzetét.

Doktorits Béla főtitkár a Népszabadságnak elmondta: a döntéshozóknak tudniuk kell, "minél tovább tart a tetszhalott állapot, annál költségesebb lesz a rehabilitáció". Az egészségügyi intézmények pénztelensége miatt tovább romolhat a lakosság egészségi állapota, ami megengedhetetlen. A MOK szerint van megoldás. A főtitkár utalt a pénzügyi szakemberek nyilatkozataira, ezek szerint a múlt év végén becsültnél egy százalékkal nagyobb gazdasági növekedésre számíthatunk. Szerintük ez fedezetet nyújthataz egészségügy pénzügyi helyzetének kiegyensúlyozására is - mondta Doktorits.

Arra, hogy miért a választások küszöbén fogalmazták meg felhívásaikat, azt válaszolta: bíztak az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete és a kormány között január végén kötött megállapodásban, de kiderült, hogy az országosan 16 százalékos béremelési ígéret a legtöbb helyen nem teljesült. Nincs pénz az ügyeleti díjakra sem. A MOK egyébként alkotmányellenesnek tartja az ezek megállapításáról szóló kormányrendeletet, amiről az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is hasonlóan vélekedik.

A főtitkár szerint a százhatvan kórházból húsz olyan helyzetben van, hogy két hónapja nem tudja kifizetni a beszállítók számláit. Ezért csak részben tehető felelőssé a menedzsment, s ha az mégis megállapítható, a tulajdonos dolga a felelősségre vonás. Doktorits szerint a gyógyító intézetek többsége azért került bajba, mert nem kapja meg az egészségügyi ellátás valódi költségeinek ellenértékét. A bérekre és a dologi kiadásokra az egészségbiztosító költségvetésében elfogadottnál négy százalékkal több kellene. Ha eredménytelenül végződnének a tárgyalások, úgy a MOK március 21-i küldöttgyűlésén döntenek arról, szerveznek-e országos demonstrációt - mondta a főtitkár.

| egészségügy, MOK, sztráj, demonstráció
2002-07-10 11:26:08
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop