Elektronikus pénztárcával látják el a beteget?

gyógyszer, közgyógyellátás, támogatás | Népszabadság   Népszabadság
Április elsejétől a jelenlegi 580 helyett 520 gyógyszerből választhatnak azok az orvosok, akik közgyógyellátásban részesülő betegeiknek kívánnak receptet írni. A kormányzat a jövő év elejétől meg akarja változtatni a rászorulók gyógyszerellátását. Szakértők szerint a kétezertől tervezett, új közgyógyellátási rendszer olcsóbb és hatékonyabb lesz a jelenleginél.

A jövő esztendőtől tervezett változtatás révén az önkormányzatok dönthetnének arról, hogy kinek adnak jogosítványt ingyengyógyszer kiváltására. A rászorulók a betegség és annak várható időtartama ismeretében kiutalt segélyből válthatnák ki térítésmentesen a szükséges gyógyszereket. Az új közgyógyellátási szisztéma bevezetéséhez a parlamentnek módosítania kell a szociális és a gyógyszertörvényt.

A jövő évi változásokkal összefüggő javaslatok - állítja Matejka Zsuzsa szakértő, korábbi főgyógyszerész - korlátoznák a rendelhető szerek fölírását, másrészt az önkormányzatokra bíznák a jogosultság megállapítását. A közgyógyellátásra szánt pénzzel az önkormányzatok gazdálkodnának. Az orvos szakvéleményére támaszkodva maguk dönthetnének arról, hogy a területükön élők közül ki az, akinek szüksége van az ingyengyógyszerre. Jövő év elejétől az orvosok, ellentétben a jelenlegi gyakorlattal, viszonylag szabadon rendelhetnének medicinákat a teljes palettáról. (A nem rendelhető szerekről, néhány száz készítményről, úgynevezett negatív lista készülne.) A javaslatok között az is szerepel, hogy a betegek mágneskártyát, úgynevezett "elektronikus pénztárcát" kapnának, amelyen a betegségük által megkívánt terápia költségéhez igazodó összeg lenne.

A kártyára kerülő összeg nagyságát az önkormányzat határozná meg.

Jelenleg az első és második csoportú rokkantak, az emelt szintű családi pótlékban részesülő gyermekek, a nyugdíjminimum összegénél kisebb jövedelemből élők juthatnak térítésmentes gyógyszerhez a társadalombiztosítás és a költségvetés számlájára. Ingyenes gyógyszerre jogosító igazolványt ezenkívül az önkormányzatok adnak, méltányossági alapon.

Az Országos Egészségpénztár adatai szerint a múlt esztendőben a receptek húsz százalékát váltották ki a közgyógyellátás terhére; az összes gyógyszerre költhető támogatás tíz százalékát fordították a rászorulók patikaszereire. A több mint félmillió közgyógyellátásban részesülő támogatására fordítandó pénzből 75 ezer beteg orvosságaira fizették ki a támogatás kilencven százalékát.

Matejka Zsuzsa szerint ez rossz arány: a rendszer egyrészt pazarló, másrészt nem azokhoz jut el a segítség, akiknek valóban szükségük van rá. Épp ezért készülnek a változtatásokra.

| gyógyszer, közgyógyellátás, támogatás
2002-07-10 13:34:09
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop