Ellenőrzik a háziorvosokat is

háziorvos, gyógyszer, elenőrzés | Népszabadság   Népszabadság
A napokban lezárult patikai ellenőrzések után az ÁNTSZ, valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szakemberei megkezdik a háziorvosok gyógyszerrendelési szokásainak vizsgálatát is. A patikák ellenőrzésének részleteiről a hét végén ad tájékoztatást az országos tiszti főgyógyszerész.

Július elseje után a háziorvosok már csak olyan számítógépes programot használhatnak a betegek terápiájának megválasztásához, amelyet az OEP és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hitelesített - tájékoztatta lapunkat Balázsné Molnár Borbála országos főgyógyszerész. A patikák ellenőrzése után napokon belül megkezdődik a háziorvosi szolgálatok gyógyszerrendelésének vizsgálata is. Az egészségügyi tárca július elsejétől több, az egészségpénztár gyógyszerkiadásait mérséklő intézkedést vezet be. Így egyebek mellett a háziorvosokat és a patikusokat is arra ösztönöznék, hogy a lehető leghatékonyabb és legtakarékosabb orvosságokat használják a gyógyításban. Az országos tiszti főgyógyszerész közölte: hivatalához érkezett olyan jelzés, hogy egy cég gyógyszerajánló programmal segíti a doktorok terápiaválasztását. Éger István, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke lapunknak elmondta: ő egyetlen ilyen programot ismer, ezt a Ratiopharma Hungaria Kft.-től kapták meg a háziorvosok.

Ám a program nemcsak az említett cég által forgalmazott készítményeket ajánlja fel a terápia megválasztásakor, hanem az adott betegségcsoporton belüli valamennyi alternatív lehetőségről tájékoztatja az orvost. Éger István jelezte, hogy őt az esetek 90 százalékában egyáltalán nem befolyásolja az, hogy milyen készítményt javasol a gép betegének gyógyítására. Váczi János, a Ratiopharma igazgatója nem tagadta, hogy a múlt év októberétől működtetett szoftverrel termékeik forgalmát is szeretnék növelni. Mint mondta, a 6800 családorvos közül valamivel több mint ezer doktor rendelőjében működik a program. Az igazgató elmondta: a rendszerbe való belépés önkéntes. Akik kérik ezt a terápiaajánlót, azoktól a cég átvállalja a számítógépes hálózat üzemeltetési költségeinek a felét. Ez évente fejenként húszezer forint. A cég azonban nem tudja ellenőrizni, hogy a doktorok ajánlják vagy sem a Ratiopharma készítményeit.

Tiltakozik a Magyar Gyógyszerész Kamara az országos tiszti főgyógyszerész megállapításai ellen. A napokban lezárult patikaellenőrzések után Balázsné Molnár Borbála nyilatkozatában közölte: az ellenőrzések tapasztalatai alátámasztják a miniszter kijelentéseit, miszerint a gyógyszerpromóció gyakorlata korrupciótól terhes. Hávelné Szatmári Katalin, a kamara elnöke lapunknak elmondta: a tiszti főgyógyszerész megállapításai általánosítóak, elmarasztalóak, kizárólag hangulatkeltésre alkalmasak. A patitkák ellenőrzésének tapasztalatairól a hét végére ígért részletes tájékoztatást a tiszti főgyógyszerész.

| háziorvos, gyógyszer, elenőrzés
2002-07-10 17:12:51

Web Design & Development Prowebshop