Fogászat csak igazolt szűrővizsgálattal

fogászat, fogorvosok, teljesítményarányos finanszírozás, térítés | Népszabadság   Népszabadság

Végrehajthatatlannak minősítik a fogorvosok azt a rendelkezést, amely szerint júliustól csak azok a polgárok vehetik igénybe térítésmentesen a fogászati kezeléseket, akik fél éven belül részt vettek szűrővizsgálaton. Kifogásolják azt a rendelettervezetet is, amelynek értelmében a fogászatban a korábban tervezettnél kevesebb pénzből vezetik be július elsejétől a teljesítményarányos finanszírozást. A miniszteri biztos elismeri, hogy a bérmegállapodás miatt elvontak a fogászat pénzéből, miután azonban előfordul, hogy 180 ezer forintért a fogorvos csak négy beteget lát el, a teljesítmény szerinti díjazás szerinte indokolt.

A fogászat gondjai szóba kerülnek az orvoskamara fogorvosi tagozatának ma kezdődő nemzetközi továbbképző konferenciáján is. Szakmai körökben ugyanis megdöbbenést váltott ki az a rendelettervezet, amely július elsejétől a korábban tervezett nyolcmilliárd helyett végül 7,3 milliárd forintból tervezi bevezetni a fogászatban a teljesítményarányos finanszírozást - állítja dr. Kaán Miklós. A Magyar Orvosi Kamara alelnöke szerint - miután a fogászatokon a korábbinál kevesebb a beteg - ez azt jelenti, hogy a fogorvosok egy része nem lesz képes megélni. Elsősorban a szakellátás csődje fenyeget - vélekedik.

Magyarországon a ’80-as években merült fel először, hogy át kell alakítani a fogászatot. Bár az egészségügy finanszírozásának átalakítása a háziorvoslással már 1992-ben megkezdődött, a fogorvoslás területén csak koncepciók születtek, a teljesítményarányos finanszírozás bevezetése azonban pénzhiány, illetve a források elvonása miatt mindmáig elmaradt.

Dr. Bordás István miniszteri biztos érdeklődésünkre kijelentette: a fogorvosi szakma érdekeivel nem ellentétes a teljesítményarányos finanszírozás bevezetése, ezt a szakmai szervezetek nem is kifogásolták. Megerősítette azonban, hogy a népjóléti miniszter és az egészségbiztosítási önkormányzat elnökének megállapodása értelmében - a bérmegállapodás tarthatósága végett - az egészségbiztosító átcsoportosított összegeket a különféle kasszák között. - Ez a fogászatot megint rosszul érintette - mondta.

A miniszteri biztos ugyanakkor hangsúlyozta: a teljesítményarányos finanszírozás bevezetésére - a törvényi előírás betartásán túl - már csak azért is szükség van, mert nem biztos, hogy a pénz oda kerül, ahol ellátják a betegeket. Az egészségbiztosítónak vannak olyan adatai, hogy 180 ezer forintért egy praxisban csak négy beteget vizsgáltak meg.

Bordás István szakmai kérdésnek nevezi azt a fogorvosok által ugyancsak kifogásolt rendelkezést, amelynek értelmében júliustól csak akkor jár térítésmentesen a betegnek az ellátás, ha igazolja, hogy fél éven belül fogászati szűrővizsgálaton vett részt. Bár Kaán professzor úgy tartja, hogy sok esetben a fogorvosnak nem marad majd ideje a betegellátásra, ha adminisztrálnia kell, az egészségbiztosító hamarosan eljuttatja a fogorvosokhoz azokat a könyvecskéket, amelyekkel a beteg igazolni tudja részvételét a szűrővizsgálaton.

| fogászat, fogorvosok, teljesítményarányos finanszírozás, térítés
2002-07-10 10:30:41
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop