Hirdetés

Folytatódik a dávodi magzatügy

abortusz, magzat, per |

Népszabadság   Népszabadság

Feljelentették a bajai rendőrkapitányságon az Alfa Magzat-, Csecsemő- és Családvédelmi Szövetség elnökét és főtitkárát. Grünfelder Zoltán főhadnagy, a bajai rendőrkapitányság vizsgálati osztályának vezetője szegedi tudósítónknak elmondta: magántitok megsértésével, jogosulatlan adatkezeléssel, továbbá különleges személyi adatokkal való visszaéléssel gyanúsítja a 13 éves dávodi P. Katalin és édesanyja ügyvédje, dr. Keresztes Tamás az Alfa Szövetség vezetőit.

Az ügy előzménye: márciusban az Alfa Szövetség - miután megtudta, hogy a 13 éves P. Katalin a terhességét meg akarja szakítani - figyelmeztette a bajai kórházat: az abortuszt ne végezzék el, mert a tervezett csecsemőgyilkosság miatt feljelentéssel élnek. Grünfelder Zoltán tájékoztatása szerint a rendőrség megvizsgálja, hogy a feljelentettek miképpen jutottak a magántitkot tartalmazó adatokhoz, illetve azt, hogy az adatok kezelése során valójában ki mit tett. Megvizsgálják azt is, hogy a történtek valóban jelentős érdeksérelmet okoztak-e a 13 éves lánynak és édesanyjának.

Dr. Keresztes Tamás, a feljelentést megszövegező ügyvéd szegedi tudósítónknak tegnap úgy nyilatkozott: mivel megsértették ügyfelei személyiségi jogait, azok kártérítésre jogosultak. A kislány nevében négymillió, az anya nevében kétmillió forint kárigényt jelentett be. Mint mondta, ezeket az összegeket tartja arányosnak a jogsértéssel. A kislánynak még kialakulatlan az életpályája, s a megtörtént események hátrányosan befolyásolják a továbbiakban, ezért az ügyvéd szerint őt komolyabb joghátrány érte. Az édesanyának az eddigi, kialakult életvitelét sodorták veszélybe a történtek.

Dr. Keresztes Tamás nem zárta ki, hogy a későbbiekben további személyek is gyanúba kerülnek, mint akik megsértették P. Katalin és anyja személyiségi jogait. Arra a kérdésre, hogy a média okolható-e azért, mert hírigényével tovább nehezítette a sértettek életét, az ügyvéd azt válaszolta: véleménye szerint nem. A teherbe esés ténye, a magzat sorsáról való döntés ugyanis magánügy. Az viszont már közérdeklődésre tarthat számot, ha egy fiatal lányt valaki arra akar kötelezni, hogy megszülje a magzatát, hiszen ez mással is előfordulhat.

abortusz, magzat, per

2002-07-10 11:42:43

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop