Gazdátlan orvosegyetemek

egyetem, OEP, klinika | Népszabadság   Népszabadság

Ha a gyógyításra fordítható kiadások követnék az inflációt, a jövőre tervezett 296 milliárd forintnál százmilliárddal több kellene e célra - állapították meg az Országos Egészségbiztosító Pénztár és az egyetemi vezetők tegnapi megbeszélésén. A gondokon enyhíthet az a finanszírozási tanácsadó testület, amelyet az egyetemek az egészségbiztosítóval közösen alakítanak meg.

A Pécsi Orvostudományi Egyetem rektora a tanácskozáson úgy fogalmazott: az elmúlt évtizedek beruházásai a tanácsi-önkormányzati kórházaknak kedveztek. Bejei Árpád úgy látja: a legsúlyosabb betegek ellátásáért, az orvosképzésért és a tudományos kutatásért felelős egyetemek gazdátlanok. Z. Szabó László, a Haynal Imre Egyetem rektora szerint tovább rontotta helyzetüket, hogy öt éve a népjóléti tárcától a művelődésihez csatolták őket, ahol nincs képviselőjük. Ez meglátszik az egyetemeknek szánt fejlesztési-beruházási pénzeken. A rektorok rossznak tartják a gyógyítás finanszírozásának rendszerét, ezért mielőbbi megváltoztatását sürgetik. E célból közös tanácsadó testületet hoznak létre az egészségpénztárral.

Cser Ágnes, az OEP főigazgatója megfontolandónak tartja, hogy a szívsebészetre és az intenzív betegellátásra fordítható pénzt elkülönítsék. Félő ugyanis, hogy a súlyos és drágán gyógyítható betegek fogadásától elzárkóznak az intézetek. A tb számításaiból kiderült: ha az egészségügyre fordított pénz 1992 óta követte volna az inflációt, a jövőre tervezett 296 milliárdnál százmilliárddal több lenne a költségvetésükben. Így viszont a meglévővel kell jobban sáfárkodni. Utalt arra, hogy a drága gyógyszerek mellett a műtéteknél beépített inplantátumokat is az OEP szerzi be a kórházaknak.

A rektorok támogatásukról biztosították az önkormányzat új elnökét. Kovács Pál ugyanis a kormány felkérésére tanulmányt készít a jóléti rendszerek átalakítására.

| egyetem, OEP, klinika
2002-07-10 10:53:38

Web Design & Development Prowebshop