Hongkongi madárinfluenza

fertőző, influenza, fertÅ‘zÅ‘ | Népszabadság   Népszabadság

Újabb halálos áldozata van a rejtélyes madárinfluenzának Hongkongban: a hét végén ezúttal egy ötvenegy éves ember halt bele a vírusfertőzésbe.

A Kína részévé vált városállam egészségügyi hatóságai a WHO-hoz, az Egészségügyi Világszervezethez fordultak, segítsenek kideríteni a vírus eredetét és kifejleszteni a védőoltás vakcináját, a gyógyintézkedéseket.

Az új, H5N1-nek nevezett vírustörzs igen fertőző, a betegeket kezelő kórházi személyzetből már hét emberen jelentkeztek az influenzaszerű tünetek és a betegek hozzátartozói is szinte kivétel nélkül fertőzötté váltak. Feltételezések szerint csirkék terjesztik a vírust, amely szokatlan módon embereket is megbetegíthet. Hétfőn különleges egészségügyi brigádok járták be a négy nagy-Budapest területű Hongkongot, megvizsgálva a csirkefarmokat, az állatokat. Vannak olyan vélemények, amelyek szerint a vírus góca valahol Dél-Kínában, a Hongkonggal szomszédos Kuangdong tartományban van. Egy hároméves kisfiú korábban belehalt a fertőzésbe, egy kétéves gyerek viszont kiheverte a madárinfluenza-fertőzést és szülei ezután gyógyultan vihették haza a kórházból. Hongkongból legutoljára 1968-ban indult útjára az egész világot megfertőző influenzavírus-törzs. Az akkori járványnak több mint félmillió áldozata volt.

| fertőző, influenza
2002-07-10 11:10:30
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop