Iskolafogászat magánkézben?

gyermek, fogászat, önkormányzat, fogorvosok, praxisjog, | Népszabadság   Népszabadság
A törvény az önkormányzatok kötelezettségei közé sorolja a fogászati alapellátást - az iskola- és gyermekfogászatot is. A Budavári Önkormányzat magánpraxisokkal szándékozik szerződést kötni a gyermekfogászati ellátásra, pályázatukat már meg is hirdették. A kerületben élő mintegy ötezer gyermeket eddig kezelő fogorvosok nem pályázhatnak, mert nincs magánrendelőjük. Pedig a szakemberek szerint a praxisjog őket illeti meg.

Az I. kerületben három fogorvos és három asszisztens dolgozik az alapellátás kötelékében: a Logodi, illetve a Toldy Ferenc utcai - ideiglenes - rendelőben. Az eszközök egy részét a kerületi önkormányzaté, a szakemberek a Budai Gyermekkórház közalkalmazottai. A Logodi utcai rendelő munkatársai az általános iskolások és néhány gimnázium tanulói fogászati ellátásáért felelősek. A másik, szakrendelőnek csak nagy jóindulattal nevezhető objektum a Toldy Ferenc Gimnáziumhoz tartozó barakkszerű épületben található.

Az eddig meglehetősen mostoha körülmények között, jóformán éhbérért dolgozó fogorvosok és asszisztenseik a Várnegyed című kerületi lapból tudták meg: állásukat megpályáztatták, a döntéshozók már működő magánpraxisokkal kívánnak szerződni. Ők nem pályázhatnak, mert nincs magánrendelőjük. Viszont övék a praxisjog, tehát nekik van működési engedélyük a terület ellátására.

Az I. kerület alpolgármestere, Giessler Éva szerint a Budai Gyermekkórház két éve próbál "kiszállni" a gyermek- és iskolafogászatból: a rendelők, a felszerelések elavultak, a kerületi önkormányzat felajánlott évi kétmillió forintos támogatásától nem változik lényegesen a szakrendelők állapota. A gyermekkórházzal kötött szerződés 2001. december 31-én lejár, és nyilvánvalóvá vált, hogy a Logodi utcai rendelő - Giessler Éva szerint ötvenmillió forintos - felújítását az önkormányzat nem tudja vállalni. Ezért választották a pályáztatásos megoldást.

A szakfelügyelő főorvos, Szőke Judit elmondta: már két éve - amikor az önkormányzat megpróbálta magánpraxisba adni a gyermekfogászatot - kifejtette aggályait. Végigjárta a magánrendelőket, tapasztalatai szerint a fogászat ezekben csak a gyerekek rovására működhetne. A rendelőkben nem volt váróterem, nem készültek fel egész osztályok fogadására. A szakfelügyelő főorvos úgy véli: a pályázat elvileg kivitelezhetetlen, a praxisjog ugyanis a "régi" fogorvosokat illeti.

-Nem vagyok jogász - reflektál Giessler Éva alpolgármester -, de az önkormányzat nem törvényellenes megoldás mellett döntött. Giessler vitatja, hogy a praxisjog a három korábbi fogorvosé, ők ugyanis közalkalmazottak.

A fogorvosi kamara budapesti titkára, Gerle János leszögezte: a praxisjog azoké, akik eddig az egészségbiztosítóval szerződtek, tehát a három, eddig a kerületben dolgozó fogorvosé. Állásfoglalását a kamarai elnökség levélben küldte el az alpolgármester asszonynak. A praxisjog nem vehető el, ám ez nem jelenti azt, hogy a korábbi fogorvosok maximális védettséget élveznek. Az önkormányzat ugyanis szabadon dönthet abban, kivel szerződik az alapellátásra, és ha nem a "régiekkel", akkor ők - hat hónapon belül - kötelesek eladni a praxisjogot. Gerle János nem kívánt árat mondani, úgy vélte, a praxisjog ára üzleti titok, azt a piac alakítja. Nincs kizárva, hogy a vételárból a korábbi fogorvosok - más kerületben - akár magánrendelőt is nyithatnak. Mindenesetre az új pályázóknak és a régi motorosoknak ki kell egyezniük egymással.

A gyermekfogak meg addig is romlanak.

| gyermek, fogászat, önkormányzat, fogorvosok, praxisjog,
2002-07-10 16:45:16
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop