Kevesebb gyógyszer lesz forgalomban?

gyógyszer, gyártók, ártárgyalás | Népszabadság   Népszabadság

Egyelőre nem lehet tudni, mennyivel emelkednek jövőre a gyógyszerárak. Az azonban elképzelhető, hogy a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az asztma és a gyomorfekély kezelésére szolgáló készítmények egy részét a gyártók - az ártárgyalások eredménytelensége miatt - kivonják a forgalomból.

A gyógyszerek jövő évi árára vonatkozó tárgyalásokat egy cég kivételével befejezték a gyógyszergyártók az egészségbiztosítóval. Konkrétumokat egyelőre azonban még a cégek sem árultak el egymásnak - mondta el a Nemzetközi Gyógyszergyártók Egyesületének szerdai sajtótájékoztatóján Szutrély Katalin elnök. Az ártárgyalásokon a gyógyszertámogatási rendszerről nem, csupán az árakról lehetett egyezkedni, a gyártók által diktátumnak minősített megállapodást ezúttal sem foglalták szerződésbe.

A nemzetközi gyártók úgy tartják, hogy az 1998-ban a gyógyszertámogatásra szánt 102 milliárd forint ötödik éve marad majd el hazai gyártók esetén az inflációtól, külföldi cégeknél pedig a forintleértékelés ütemétől. Mindez szerintük konfliktust idézhet elő Magyarország EU-tagságával kapcsolatban is. Szutrély szerint előfordulhat, hogy a tárgyalás eredménytelensége miatt az egészségbiztosító diktátumként ugyan kihirdeti az egyes gyógyszerkészítmények árát, a gyártók azonban inkább kivonulnak a piacról, mintsem hogy nagy ráfizetéssel értékesítsék termékeiket.

Kérdésünkre válaszolva elmondta: a kormányzat az ártárgyaláson a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az asztma és a gyomorfekély kezelésére szolgáló szerek esetében kikötötte, hogy nem emelhetők az idei árak, ám ez azt is eredeményezheti, hogy ezeket a gyógyszereket kivonják a magyar piacról. Korábban az Egis már bejelentette, hogy nem éri meg neki a csecsemőtápszerek forgalmazása. Szutrély Katalin szerint megdőlhet a kormányzat azon elképzelése, hogy jövőre nem nőhet az inflációnál nagyobb mértékben a gyógyszerár. Mint azt már megírtuk, egy új törvény értelmében ugyanis a gyártók jövőre mintegy ezer készítményt kivonnak a tb által támogatott körből, és a mainál magasabb áron, szabadáras termékként értékesítik.

| gyógyszer, gyártók, ártárgyalás
2002-07-10 10:58:28
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop