Kevesebb gyógyszer több pénzért

Az év első négy hónapjában 1996-hoz képest némileg csökkent a gyógyszerfogyasztás, az egészségbiztosító gyógyszerár-támogatási kiadása az áremelkedés miatt mégis nőtt. Hamvas Józseftől, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főosztályvezetőjétől azt is megtudtuk, hogy a receptellenőrzések során kilencmillió forint értékű szabálytalanságra bukkantak, a pénzt az orvosok, illetve a patikusok visszafizették a tb-nek.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a Kever számítógépes program segítségével - ezt a kecskeméti megyei pénztár szakemberei fejlesztették ki - másfél éve ellenőrzi és elemzi a patikai forgalomban kiváltott recepteket.

Hamvas József lapunk érdeklődésére elmondta: az egészségpénztár gyógyszerkiadása évről évre meghaladja a költségvetésben elfogadott mértéket, amiért a gyógyszerár-emelkedés mellett az időnként indokolatlanul nagy fogyasztás is okolható. Az év első négy hónapjában 30 milliárd forintot költött a biztosító a gyógyszerárak támogatására. Az egészségbiztosítási önkormányzat számításai szerint - intézkedések nélkül - az idei 85,4 milliárdra tervezett gyógyszerkasszát tízmilliárd forinttal túllépi a pénztár.

A főosztályvezető kijelentette: a gyógyszerek támogatási rendszere az idén nem változik, az orvosságok árából továbbra is száz, 90, 70, illetve 50 százalékot térít meg az egészségpénztár, a többit a betegek fizetik. A gyógyszerbüdzsét a gyógyszerfelírási szabályok szigorításával, az ellenőrzésekkel kívánják féken tartani.

A tb gyógyszerkiadásainak 60 százalékát fordítja a száz- és 90 százalékos támogatottságú, javarészt a súlyosabb és krónikus betegségek gyógyítására szolgáló orvosságokra. A betegek gyógyszerfogyasztása általában indokolt, de visszaéléseket is regisztáltak. Háromszáz orvos és hatszáz patikus tételes ellenőrzése során a biztosító emberei több mint kilencmillió forint értékű szabálytalanságot tártak föl. A hibák téves, illetve szabálytalan gyógyszerfelírásból és a tb-vel való hibás elszámolásból adódtak. Az egyes szabálytalanságok nem voltak olyan súlyosak, hogy az orvosokkal vagy a patikusokkal szerződést bontson a tb, a pénzt viszont visszafizettették a biztosító kasszájába.

| gyógyszer, egészségbiztosítás, szabálytalanság, Országos Egészségbiztosítási Pénztár
2002-07-10 10:35:35

Web Design & Development Prowebshop