Megállapodás a patikai árrésről

gyógyszerészek, egészségügyi miniszter, patika, ár | Népszabadság   Népszabadság
A gyógyszerészek érdekképviseletei megtárgyalták és elfogadták az Egészségügyi Minisztériummal közösen megfogalmazott, az árréscsökkentés kompenzálását célzó megállapodást - értesült lapunk. A megegyezést tartalmazó előzetes okiratot ma írja alá a Magyar Gyógyszerészkamara vezetője és Mikola István egészségügyi miniszter.

Ahogy arról korábban lapunkban hírt adtunk, az egészségügyi miniszter júliustól 630 forintban határozta meg a 3501 forintnál drágább gyógyszerek patikai árrését. A bevételkiesés miatt tiltakozó gyógyszerészek aláírásgyűjtésbe kezdtek, és demonstrációt is kilátásba helyeztek.

A jelenlegi megállapodás szerint előreláthatólag októbertől emelkedik a patikákban készített, úgynevezett magisztrális orvosságok térítési díja. Ilyen készítmények többek között egyes kanalas orvosságok, kenőcsök, kúpok, porok és ecsetelők, amelyeket vagy az orvos által megadott összetevők szerint, vagy pedig egy előre meghatározott, hivatalos szabvány alapján állítanak össze a gyógyszertárban. A jövőben várhatóan a patikusok is kaphatnak ügyeleti díjat. Azoktól a betegektől pedig, akik zárás után keresik fel a gyógyszertár ügyeletét, olyan recepttel, amelyet az orvos nem látott el a "sürgős" jelzéssel, az eddigi száz forint helyett négyszáz forintot is elkérhetnek.

Lapinformációk szerint a tervek között szerepel az is, hogy a gyógyszertárak még ebben az évben mintegy hétmillió forint értékben kamatmentes hitelt kapnának az egészségbiztosítótól a forgóalap feltöltésére.

| gyógyszerészek, egészségügyi miniszter, patika, ár
2002-07-10 17:23:29
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop