Megkezdődött az egri nővérper

nővérek, bíróság, dolgozó, kórház, Eger | Népszabadság   Népszabadság
A Miskolci Munkaügyi Bíróságon szerdán megkezdődött az egri Markhot Ferenc Kórház és a gyermekosztályon dolgozó nővérek pere. Az eljárás előzménye: az egri kórház gyermekosztályára beosztott nővérek közül az utóbbi tizenkét évben nyolcan haltak meg rákban, és további hat dolgozónál állapítottak meg daganatos betegséget. A nővérek szerint az osztályon 1976 és 1992 között szabálytalanul üzemeltetett gázsterilizáló berendezés okozta a történteket.

Az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete 36, a gyermekosztályon dolgozó nővér és két elhunyt alkalmazott hozzátartozóinak nevében indított pert a kórház ellen. A szakszervezet beadványában azt kérte a bíróságtól, hogy mondja ki a kórház felelősségét a dolgozók körében kialakult megbetegedésekért. Így ugyanis a nővérek kártérítési igénnyel élhetnének.

A beadvány szerint a gázsterilizáló készüléket szabálytalanul telepítették és működtették, elmulasztották a nővérek munkavédelmi oktatását. A keresetet eredetileg az Egri Munkaügyi Bíróságra adták be, a bíróság elnöke azonban elfogultságot jelentett, ezért az ügyet a Miskolci Munkaügyi Bíróság tárgyalja.

A miskolci bíróságon Sztojkáné dr. Hajdú Edit tanácsa tegnap az együttesen beadott keresetet személyenként külön ügyekre bontotta, így a nővérek nem együttesen, hanem külön-külön állnak perben a kórházzal. A tárgyalásokat ábécérendben kezdték, tegnap az első öt nővér ügyét vizsgálták. A bíróság ezekben az ügyekben keresetkiegészítést rendelt el, a nővérek képviselőjének így pontosan meg kell határoznia, hogy az egyes dolgozókat milyen egészségkárosodás érte.

| nővérek, bíróság, dolgozó, kórház, Eger
2002-07-10 13:44:50
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop