Menekülő mentősök

mentőápoló, mentő, bér, finanszírozás, mentÅ‘ | Népszabadság   Népszabadság
Két hónap alatt négy orvos, három gépkocsivezető és egy mentőápoló távozott a gödöllői mentőállomásról. Az ok a pénz, pontosabban annak hiányában keresendő. A kormányszintű béremelési ígéretek megvalósítása egyelőre várat magára, s ez a késedelem huszonnégy település sürgősségi ellátását veszélyezteti a gödöllői körzetben.

Zebegnyei Károly, a város mentőállomásának vezető mentőtisztje sajnálja és megérti kollégái távozását, az egyelőre maradókat pedig nagyobb varázslónak tartja, mint David Copperfieldet.

- A havi kétszáz-kétszáznyolcvan munkaóráért kézhez kapott huszon-nyolc-harminckétezer forintból szinte lehetetlen megélni - mondta az állomásvezető mentőtiszt. - Ekkora leterheltség mellett többségüknek nincs ideje másodállásra vagy fusizásra. Mára csak azok maradtak, akik megszállottságból végzik a munkájukat.

Ráadásul a decemberben ígért tizenhárom százalékos béremelés január elején tíz százalékra olvadt, ám a február elején felvett fizetésekben még ez sem jelentkezett. A járulékok viszont január elsejétől kérlelhetetlenül növekedtek, így a mentősök a napokban kevesebb bért találtak a borítékban, mint egy hónappal korábban.

A gödöllői mentők közvetlenül tizennégy, a kiemelt mentéstechnikával további tíz települést látnak el. Ez utóbbi abból adódik, hogy az aszódi mentőállomáson nincs esetkocsi, így ha ott súlyos esethez riasztják a mentőket, oda is a gödöllőiek jól felszerelt Mercedesét küldik. Jelenleg már csak a szervezett kocsipark egyharmadára elég a létszám, s ha így megy tovább, összeomlik a mentőrendszer.

- Nemrégiben egy egészségügyi szakközépiskolát végzett fiatalember járt nálam - említette Zebegnyei Károly. - Amikor meghallotta, mekkora a fizetés, köszönés nélkül otthagyott. Gödöllő és Szada központi orvosi ügyeleti ellátását is a gödöllői mentők biztosítják. A közalkalmazott besorolású orvosok ugyancsak szégyenletesen alacsony órabérrel dolgoznak. Nemrégiben sikerült kiharcolni, hogy minden ügyeletben eltöltött óráért bruttó hatszáz forintot kapjanak.

| mentőápoló, mentő, bér, finanszírozás
2002-07-10 13:13:54
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop