Ötszáz új szer a patikákban

gyógyszer, miniszter | Népszabadság   Népszabadság
Az egészségügyi miniszter most csak azokat a tb-támogatás nélkül forgalmazott gyógyszereket hirdeti ki, amelyek olcsóbbak a jelenleg forgalomban lévőknél. Ezt Gógl Árpád egészségügyi miniszter levélben közölte azoknak a gyógyszergyártó cégeknek a vezetőivel, amelyek kérték, hogy a következő negyedévben új terméket hozhassanak be a piacra, illetve a jelenlegi árak módosítását jelezték. A miniszter ezt azzal indokolta, hogy a Gazdasági Versenyhivatal eljárásának végéig nem lát lehetőséget másfajta változtatásra. Mintegy ötszáz új gyógyszer kerülhet így a patikákba - tájékoztatta ezzel kapcsolatban az MTI-t Kertész Viktória, az egészségügyi tárca tájékoztatási és kommunikációs központjának vezetője.

A hazai és külföldi gyógyszergyártók meglepetéssel fogadták a miniszter levelét - értesült a Népszabadság. A cégek véleménye szerint Gógl döntése nincs összhangban saját minisztériuma korábbi rendeletével, amely előírja: "A törzskönyvbe bejegyzett és forgalomba hozatalra engedélyezett - társadalombiztosítási támogatás nélkül forgalmazható, a külön jogszabály hatálya alá nem tartozó - gyógyszerek körét a miniszter a Népjóléti Közlönyben negyedévente közzéteszi." A miniszternek a gyártókhoz intézett leveléből viszont egyértelműen az derül ki, hogy az emelt árú, nem támogatott készítmények kihirdetését Gógl gyakorlatilag megtagadta.

A cégek ugyanakkor kifogásolják, hogy a kormány két éve feloszlatta azt a testületet, amelynek a támogatási kérelmek elbírálása volt a feladata. Azóta alig néhány gyógyszer került fel a támogatott termékek listájára, míg körülbelül 360 medicina sorsáról nem született döntés. A gyógyszergyártók sajnálatosnak tartják, hogy Gógl említést sem tesz erről.

Lapunknak Frajna Imre, a tb-alapokat felügyelő politikai államtitkár elmondta: a jövő héten a kormány elé kerülhet az idei gyógyszerkeretről szóló előterjesztés. A javaslat nem tartalmazza a gyógyszerárak hatósági rögzítését, viszont mintegy 10-15, új terápiát biztosító szert fogadnak be. Lapunk úgy értesült, hogy a koncepció elfogadása esetén legközelebb szeptembertől módosulnak a gyógyszerárak.

| gyógyszer, miniszter
2002-07-10 15:40:00

Web Design & Development Prowebshop