Perre készülnek az egri nővérek

kórház, Eger, daganat, etilén-oxid | Népszabadság   Népszabadság
A napokban elhunyt az egri kórház újszülött- és csecsemőosztályának főnővére - így hétre növekedett azoknak a száma, akik a kórházi osztályon korábban szabálytalanul üzemeltetett, rákkeltő anyagokkal működő etilén-oxidos gázsterilizáló mellett dolgoztak, és valamilyen daganatos betegség miatt vesztették életüket. Egyiken sem érték meg az 55. életévüket, a főnővér mindössze negyvenöt éves volt.

Az egri Markhot Ferenc Kórház újszülött- és csecsemőosztálya dolgozóinak körében a kilencvenes évek elején kiugróan magas arányban fordultak elő daganatos megbetegedések. Az Országos Munka- és Üzem-egészségügyi Intézet 1991-ben vizsgálatot folytatott az osztályon, és megállapította, hogy ott helytelenül használták az etilén-oxidos gázsterilizálót, amely az egyik oka lehetett a mind több daganatos megbetegedésnek. Akkor az érintettek közül nyolc dolgozónál találtak rákos betegséget, közülük ketten nem sokkal ezután meghaltak. A vizsgálat nyomán a gázsterilizáló helytelen használatát felfüggesztették. Tavaly ősszel az egri kórház újszülött- és csecsemőosztályának dolgozói újabb laborvizsgálaton vettek részt, és 80 százalékuknak a vérében olyan kromoszómaeltéréseket mutattak ki, amelyek hajlamosító tényezőként szerepelhetnek a rákos betegség kialakulásában. Az elmúlt hét évben az újszülött- és csecsemőosztály hét, ötvenöt éven alulimunkatársa hunyt el valamilyen rákos betegségben. Jelenleg tíz itt dolgozót kezelnek daganatos elváltozás miatt.

Korábbi tudósításainkban megírtuk: a betegségben szenvedők közös kártérítési per indítását fontolgatják. Dr. Petheő István osztályvezető főorvos kérdésünkre elmondta: egyénileg bárki pert indíthat, ha úgy érzi, hogy egészsége kárt szenvedett a munkája következtében, egyelőre azonban nem tud olyan dolgozóról, aki ilyen lépést tervezne. A főorvos felidézte a kórház jogászának korábbi nyilatkozatát, miszerint a kollektív fellépés nem járna sikerrel, mert a vizsgálatok nem igazoltak közvetlen ok-okozati összefüggést a sterilizáló használata és a daganatos megbetegedések között.

| kórház, Eger, daganat, etilén-oxid
2002-07-10 12:16:51
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop