Roham a magánnyugdíjpénztárakba?

nyugdíjrendszer, magánnyugdíjpénztár, kormány, nyugdíjrendszer | Népszabadság   Népszabadság
A magánnyugdíjpénztárak nyilvántartása szerint a hónap közepéig több mint 570 ezer ember jelezte, hogy átlép az új nyugdíjrendszerbe. A kormány korábban az első évben csak 350-360 ezer átlépővel számolt. Major Mária helyettes államtitkár szerint fennáll a veszélye annak, hogy az emberek saját érdekük ellen döntenek. A magánnyugdíjpénztárak vezetői viszont azt tapasztalták, hogy a belépők alaposan megfontolják döntésüket.

A kormány szakértői az új nyugdíjrendszer bevezetése utáni első évben - a pályakezdőkkel együtt - 350-360 ezer átlépővel számoltak. Ezek az emberek a korábbinál kevesebb járulékot fizetnek be a tb nyugdíjrendszerébe, az emiatt keletkező hiány fedezetére ezért a költségvetésben 20 milliárd forintot elkülönítettek. A pályakezdők június 1-jétől az új rendszerbe tartoznak, ők várhatóan 60-80 ezren lesznek. Ugyanakkor már az év első negyedében mintegy hatszázezren választottak maguknak magánnyugdíjpénztárat.

Major Mária, a Népjóléti Minisztérium helyettes államtitkára szerint ebből még nem vonható le az a következtetés, hogy a döntésre rendelkezésre álló két év alatt a számítottnál lényegesen többen választanák az új nyugdíjrendszert.

- Meg kell várni az első adatokat arról, hogy mely korcsoportok és milyen keresetű emberek lettek tagjai a magánpénztáraknak - tette hozzá Major Mária -, mert csak ebből derül ki az, hogy az átlépők racionálisan döntöttek-e. Az új nyugdíjrendszer választásával ugyanis elvész a korábban megszerzett tb-nyugdíjváromány negyede, és meglehetősen hosszú felhalmozási időszak kell ahhoz, hogy a magánpénztárakban gyűlő, kamatozó pénz ezt a veszteséget kiegyenlítse.

Ha a jó keresetűek közül kerülnek ki azok, akik 50 év körül vagy még idősebb fejjel választották az új rendszert, akkor nem fenyeget az időskori elszegényedés. Ha viszont az alacsony keresetűek között is szép számmal lennének idősebb korú átlépők, akkor a kormánynak megfelelő propagandával, felvilágosító munkával lépnie kell - állapította meg Major Mária. Azt a helyettes államtitkár nem vitatta, hogy a nyugdíjalap költségvetésének hiánya - a kieső járulékok miatt - az idén várhatóan jóval magasabb lesz az előirányzott 20 milliárd forintnál.

A magánnyugdíjpénztárak vezetői is arról számolnak be, hogy várakozásaikat jóval felülmúlja a belépők száma. Ez betudható az erőteljes reklámkampányoknak is, amibe néhányan - mint az Aranykor nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója Frankóné Alpár Andrea mondja - meggyőződésük ellenére is belekényszerülnek. Véleménye szerint ugyanis az új nyugdíjrendszer nem reklámmal eladandó termék, hanem alapos átgondolást követel. Az OTP magánnyugdíjpénztáránál Nagy Csaba ügyvezető igazgató egy nem várt döntési motívumra hívta fel figyelmünket. Több olyan tagja van ugyanis nyugdíjpénztáruknak, aki az életjáradékot fogyatékos gyerekének szánva választotta az új nyugdíjrendszert. A Hungáriánál pedig már a régi nyugdíjrendszerbe visszalépő is van. Többen ugyanis a döntés után döbbentek rá arra, hogy ötven év felett a magánpénztári megtakarításokra nem jár az állami garancia. Valamennyien úgy gondolják, hogy az emberek többsége alaposan végigelemzi lépése előtt a felkínált lehetőséget.

| nyugdíjrendszer, magánnyugdíjpénztár, kormány
2002-07-10 11:27:54
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop