Új fájdalomcsillapító tapasz daganatos betegeknek

fájdalomcsillapító, Magyar Rákellenes Liga, daganat | Népszabadság   Népszabadság

Tízezer daganatos beteg szenvedését enyhítheti az a fájdalomcsillapító tapasz, amelyet tegnap mutattak be a szakújságíróknak. A tapasz - amely szakorvosok által felírt receptre már kapható a patikákban - bőrön keresztül fejti ki három napig tartó hatását. Árának 90 százalékát az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), a többit a Magyar Rákellenes Liga fizeti ki a beteg helyett.

A daganatos betegek 60-70 százaléka intenzív fájdalomcsillapítást igényel. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet professzora szerint a szenvedést pár óráig csillapító tabletták, kúpok sok esetben súlyos mellékhatásokkal - hányingerrel, székrekedéssel, pszichés zavarokkal - járnak. A fájdalomérzet egyénektől függ, ezért nehezen mérhető. Bizakodásra ad okot a tegnap bemutatott tapasz, amely nem morfin, hanem a műtéti altatásnál már régóta használt fentanyl hatóanyagú.

Pungor Katalin neurológus elmondta: a szer mellékhatása enyhébb a korábbi fájdalomcsillapítókénál, de terhes és szoptatós anyáknak, a hatóanyagra érzékenyeknek nem ajánlatos. Ezért egyelőre szakorvosok írhatják csak föl a krónikus rákos betegeknek, talán később a háziorvosok is megtehetik majd.

A tapasz a mellkasra vagy a felső karra helyezhető, a bőrön át szívódik fel és 72 óráig hat. Akut fájdalmak csillapítására ezért sem ajánlott. Többféle erősségű és kiszerelésű adagokban kapható és - ellenjavallat híján - minden daganatos betegnél folyamatosan alkalmazható.

Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga főtitkára érdeklődésünkre elmondta: az egészségpénztár szűkös büdzséje miatt egyelőre 90 százalékot fizet a tapasz árából, a többit a liga vállalta magára, így a súlyos rákbetegeknek a napi 50-70 forintot sem kell kifizetniük érte.

Becsléseik szerint ebben az évben 2 millió forintot fordítanak e készítményre. A főtitkár asszony úgy fogalmazott, hogy a készítmény minőségi változást hoz a súlyos fájdalommal élő daganatos betegek életében. Csupán annyit kell tenniük, hogy felíratják és kiváltják a készítményt, s a patikában kapott eredeti számlát személyesen vagy postán elküldik a liga címére: 1057 Budapest, Pf 7. Telefon és telefax: 202-4017.

Aki pedig a tapaszról és hozzáférhetőségéről bővebb tájékoztatást kíván kapni, hétfőtől szombatig reggel 9 és este 9 óra között megteheti a következő, ingyenesen hívható telefonszámon: 212-2631.

| fájdalomcsillapító, Magyar Rákellenes Liga, daganat
2002-07-10 11:23:48
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop