Újra változnak a gyógyszerárak

gyógyszer, ár, készítmény | Népszabadság   Népszabadság
Legkorábban a nyár elején várható gyógyszerárváltozás. A márciusban kormány elé kerülő javaslat kétszáz olcsó készítménnyel bővítené a gyógyszerválasztékot. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár többmilliárdos megtakarítást remél ettől.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) legkésőbb áprilisban szeretné lefolytatni a gyógyszerártárgyalásokat. A biztosítónak az az érdeke, hogy a betegek minél olcsóbban juthassanak gyógyszereikhez. Ezért a gyógyszerártárgyaláson kétszáz olcsó, generikus készítményt, azaz szabadalommal már nem védett terméket fogadna be az OEP. A bővítéstől a biztosító 5-10 milliárd forintos megtakarítást remél - mondta Kőrössy Péter, az egészségbiztosító gyógyszerügyi főosztályának vezetője. Kifejtette: az említett gyógyszerkör befogadásával jelentősen csökkenhet egyes antibiotikumok, depresszióellenes, a szív- és érrendszerre ható és a cukorbetegségek kezelésére alkalmazott szerek ára. Ésszerűsítenék a támogatási kulcsokat. A rendszer eddig úgy működött, hogy két azonos készítmény közül a drágább szer alacsonyabb, az olcsóbb magasabb támogatást kapott. Kőrössy szerint a jövőben az azonos hatású szerek hatóanyagainak árához azonos mértékű támogatást fizetnének. A biztosító érdekeltté tenné a patikusokat és az orvosokat abban, hogy az egyenértékűnek minősített és ugyanazon betegségek terápiájára alkalmazott gyógyszerek közül az olcsóbbat adják a betegeknek.

Az orvosi érdekeltségi rendszer kipróbálása már februárban megkezdődött. A modellkísérletben 300 háziorvos és mintegy félmillió beteg vesz részt. A féléves felméréssel nemcsak a gyógyszerfelírási szokásokat vizsgálja a biztosító, hanem azt is, hogy mely készítményekkel lehet takarékoskodni. Kőrössy Péter szerint a háziorvosok egy része már a múlt év óta él a gyógyszerek helyettesítésének lehetőségével. Ezt bizonyítja, hogy az év első két hónapjában a várható 24,7 milliárd forint helyett 24 milliárd forintot fizettek ki, noha - tette hozzá - közben az influenzajárvány is növelte a gyógyszer-támogatási ráfordításokat.

| gyógyszer, ár, készítmény
2002-07-10 15:27:32
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop